Угода України і Британії - що підписала українська сторона, МЗС пояснює / REUTERS

У підписаній сьогодні Угоді про політичне співробітництво, вільну торгівлю і партнерство між Україною і Великою Британією закріплена підтримка євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

Читайте такожЗеленський обговорив з прем’єром Британії ситуацію на Донбасі та доступ до вакцини від COVID-19

Відео дня

«Угода задає стратегічний характер і визначає основні напрями розвитку українсько-британських взаємин. Новий формат відносин реалізовуватиметься через два ключових механізми – Діалог стратегічного партнерства та Торговельний комітет», - зауважили в МЗС.

Що передбачає угода

В угоді Великою Британією підтверджується, зокрема, підтримка євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України. Окремий наголос робиться на поглибленні військового та військово-технічного співробітництва. Закріплюється налаштованість сторін поліпшувати співпрацю в міграційній сфері, зокрема, надалі працювати над полегшенням візових умов.

Крім того, британська сторона залишатиметься надійним партнером України у протидії російській агресії та відновленні суверенітету та територіальної цілісності Української держави у межах міжнародно визнаних кордонів. Дві країни координуватимуть санкційну політику та просування ініціатив у міжнародних організаціях.

Угода приділяє окрему детальну увагу подальшому розвитку торгівлі та інвестицій. Українська та британська сторони домовилися лібералізувати умови торгівлі товарами та послугами на рівні не нижчому, ніж передбачено в Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Також окремий додаток до угоди складає «Протокол про взаємну адміністративну допомогу в митній сфері» — документ, який визначає параметри взаємодії митних органів України та Великої Британії у сфері протидії шахрайству, контрабанді та іншим правопорушенням під час транскордонного переміщення вантажів. Угода фіксує намір тристороннього підходу до визначення правил походження товарів із врахуванням подальшого перебігу ситуації навколо переговорного процесу між Лондоном і Брюсселем щодо умов торгівлі після 31 грудня 2020 року.

Зеленський у Британії: що відомо