Ірина Венедіктова прокоментувала рішення суду у справі Петра Порошенка / фото ОГПУ

Є позиція Офісу Генерального прокурора, яка полягає в тому, що народному депутату – п'ятому президенту Петру Порошенку повідомлено про підозру у державній зраді і сприянні діяльності терористичних організацій. Повідомлено у спосіб, визначений законом.

Про це повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова, коментуючи рішення суду.

"Що означає сьогоднішнє рішення суду про обрання запобіжного заходу народному депутатові – п'ятому президентові України? Воно означає, що суд підтвердив законність та обґрунтованість цієї підозри, порядок її повідомлення, а також наявність ризиків, для запобігання яким прокуратура йшла з обранням запобіжного заходу", – заявила вона.

Відео дня

Венедіктова нагадала, що саме за її каденцію генерального прокурора вже було повідомлено про підозру великій кількості спеціальних суб‘єктів: народних депутатів, суддів, в тому числі голові Конституційного суду.

"І це вже стало доброю традицією, коли медійні фігуранти кримінальних проваджень з особливим статусом оскаржують порядок повідомлення або саму підозру. Не така підозра, не в той день, не тією рукою вручили, не з тим виразом обличчя... Однак жодного факту скасування підозри з цих підстав не було", – додала чиновниця.

За її словами, у слідства були вагомі підстави не зволікати  з повідомленням про підозру, а наявність доказів переконала прокурорів в необхідності такого повідомлення. Заступник генпрокурора, який підписав підозру, координував роль органів досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні із самого початку і був знайомий із матеріалами справи.

"Я з розумінням ставлюсь до факту існування групи підтримки фігуранта і в принципі до висловлювання деяких представників цієї команди ставлюся з терпінням, але якщо хтось хоче перейти на процесуальну, а не на художньо-літературну мову, то я завжди готова. У справі другого президента інституту підозри ще не було. Постанову про притягнення як обвинуваченого підписав слідчий в особливо важливих справах Генеральної прокуратури. Повідомлення про підозри та їх зміни четвертому президенту підписували прокурори Плеканчук, Брезицький, Псюк та Іванов. А в травні 2019 року повідомлення про підозру третьому президенту підписував прокурор відділу. Прізвище і підпис Генерального прокурора в повідомленнях про підозру  колишнім президентам стоїть тільки моє. В підозрі, повідомленій у 2020 році", – наголосила  Венедіктова, додавши, що піар і процесуальна робота – це різні речі.

Повертаючись до "вугільної справи", фігурантом якої виступає Порошенко і щодо якого сьогодні суд обирав запобіжний захід, вона наголосила на тому, що фабула справи є однаковою для всіх чотирьох підозрюваних – вони співучасники.

"Прокурори щодо всіх фігурантів ішли з однаковим запобіжним заходом – тримання під вартою або 1 мільярд застави. Тому ми виходимо з того, що перед законом рівні всі, і, безперечно, знов таки, як і з іншими фігурантами, ми підемо з апеляційним оскарженням запобіжного заходу. Україні потрібна справедливість, і давайте шукати її цивілізовано в суді, не політизуючи ці процеси", – резюмувала генпрокурор.