МЗС України / REUTERS

Міністерство закордонних справ України висловило Російській Федерації рішучий протест через використання Договору з відкритого неба для легалізації незаконної анексії Криму.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі МЗС України.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із черговими маніпуляціями Росією положеннями міжнародних договорів, зокрема Договору з відкритого неба від 24 березня 1992 року, а також через розповсюдження РФ провокаційних тверджень щодо, начебто, "входження Криму та міста Севастополя до складу Росії на основі народного волевиявлення" у "позиції Росії по Договору з відкритого неба", - йдеться у заяві.

Відео дня

Читайте такожЄвросоюз не визнає "голосування" за зміни до Конституції РФ в окупованому Криму

Як зазначили українські дипломати, ця чергова дипломатична провокація російської сторони вчинена у період підготовки до позачергової конференції держав-учасниць Договору з відкритого неба у зв’язку із намірами США вийти з нього.

"Позиція Росії по Договору з відкритого неба чітко та однозначно вказує саме на Росію як порушника Договору, довготривалі та систематичні дії якого спричинили кризу цього документа, покликаного сприяти зміцненню довіри, безпеки та передбачуваності, збільшенню відкритості та транспарентності у військовій діяльності", - підкреслюється у заяві.

Також МЗС нагадує, що у лютому 2014 року, прикриваючись легендою "проведення військових навчань" та "посилення заходів безпеки у зв’язку з проведенням зимової Олімпіади 2014 року у Сочі", Росія стягнула до регіону додаткові військові сили, зокрема підрозділи аеромобільних військ, морської піхоти та сил спеціальних операцій, вчинила раптову військову інтервенцію в Україну, захоплення державних і військових об’єктів України та тимчасову окупацію Автономної Республіки Крим і міста Севастополь.

"Розв’язана у такий спосіб Росією у 2014 році гібридна війна проти України триває й дотепер. Замість "відвернення криз та регулювання кризових ситуацій", як це передбачено Договором з відкритого неба, Москва намагається використовувати цей міжнародний Договір у власних цілях – для легалізації наслідків протизаконної спроби анексії тимчасово окупованої території України", - наголосили українські дипломати.

При цьому, в МЗС заявили, що дії Росії, пов’язані з триваючою військовою агресією проти України у Донецькій та Луганській областях, з тимчасовою окупацією Автономної Республіки Крим та Севастополя, не мають нічого спільного ані з буквою, ані з духом Договору з відкритого неба, чи інших міжнародних договорів і домовленостей у сфері дотримання балансу військової безпеки на регіональному і глобальному рівні, контролю над озброєннями та військової стриманості.

Водночас, МЗС наголошує на тому, що спроби Росії задекларувати у рамках Договору з відкритого неба так званий "російський статус" частини суверенної території України у межах АР Крим та Севастополя є нікчемними, мають відверто провокаційний характер і спрямовані на підрив цього Договору та встановленого ним режиму відкритого неба;

Також українські дипломати зауважують, що прагнення Росії маніпулювати положеннями Договору з відкритого неба у власних цілях не мають нічого спільного із його добросовісним виконанням, проте вчергове ставлять під сумнів договороздатність РФ як учасника міжнародних договорів у частині дотримання та виконання взятих на себе зобов’язань.

Читайте такожУ США засудили "голосування" за поправки Путіна в окупованому Криму

Крім того, використання Росією Договору з відкритого неба для легалізації тимчасової окупації Криму демонструють, серед іншого, що справжні причини стагнації режиму відкритого неба були створені Росією у власних інтересах.

"Такі спроби російської сторони свідчать про продовження свідомого курсу не лише на ескалацію напруженості, але й на умисне погіршення клімату довіри, безпеки та передбачуваності у регіоні ОБСЄ", - наголосили в МЗС.

Тож, українська сторона розглядає наведені у "позиції Росії по Договору з відкритого неба" зазіхання на територіальну цілісність України як порушення фундаментальних норм і принципів міжнародного права, зокрема Статуту ООН, резолюцій Генеральної Асамблеї ООН 68/262 "Територіальна цілісність України", 71/205, 72/190, 73/263, 74/168 "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна", Гельсінського заключного акту Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року, а також самого Договору з відкритого неба та зобов’язань Російської Федерації за міжнародними договорами, сторонами яких є Україна і РФ.

Як повідомляв УНІАН, у травні США прийняли рішення вийти з Договору з відкритого неба, звинувативши Росію в неодноразовому порушенні його умов.