27 вересня Вірменія та Азербайджан розпочали бойові дії в районі Нагірного Карабаху / фото REUTERS

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков наголошує, що Україна занепокоєна бойовими діями в районі Нагірного Карабаху.

Читайте такожЕскалація в Нагірному Карабасі: генсек ООН закликав негайно припинити бойові діїЯк передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час Погоджувальної ради.

«Сьогодні спостерігаються непрості часи для вірменського і азербайджанського народів. Ми як держава занепокоєні тим, що відбувається, бойовими діями. Я від себе і від Верховної Ради хотів би закликати всіх зробити максимум для того, щоб не гинули люди. І сісти за стіл перемовин для того, щоб зберегти життя мирного населення і громадян цих двох держав», - наголосив спікер.

Він висловив сподівання, що саме за таким шляхом надалі відбуватиметься розвиток подій в Нагірному Карабасі.

Загострення в Нагірному Карабасі: що відомо

  • Вранці в неділю, 27 вересня, Вірменія та Азербайджан розпочали бойові дії в районі Нагірного Карабаху. Сторони звинуватили один одного у взаємних обстрілах, в результаті яких є загиблі.
  • У Вірменії та невизнаній республіці Нагірний Карабах оголошено воєнний стан і загальну мобілізацію.
  • Азербайджан вводить воєнний стан з 28 вересня.
  • Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабаська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.
  • У 1991-1994 роках в регіоні тривав кривавий конфлікт, який закінчився підписанням протоколу про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.