Постачання води для жителів Криму можна відновити в разі гуманітарної катастрофи / фото УНІАН

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, перший президент України Леонід Кравчук допускає, що постачання води для жителів окупованого Росією Криму можна відновити в разі виникнення гуманітарної катастрофи.

Про це Кравчук сказав в інтерв'ю "UA: Українське радіо" (відео спілкування оприлюднене на Youtube-каналі радіо).

"Відповідно до міжнародного права, країна, яка захопила територію, - окупант, як це є у Криму, вона відповідає на 100% за забезпечення цієї території всім необхідним, і водою в тому числі. Ми кажемо: там живуть українці, якщо раптом станеться якась гуманітарна катастрофа, яка пов'язана з водою, то людям воду можемо дати, але промисловим підприємствам, військовим базам і тому подібному - ми в житті ніколи на це не підемо", - наголосив Кравчук.

При цьому він зауважив, не знає, як саме можна зробити, аби вода потрапляла саме до жителів Криму, а не на військові бази і підприємства.

"Ще питання не вирішено, і я, чесно кажучи, не є спеціалістом у цих питаннях", - сказав Кравчук.

Читайте такожОкупанти в Криму обмежать подачу води людям через посуху

Водопостачання в Криму

  • Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з островом. Після окупації Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили.
  • Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. Екологи звертають увагу, що регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.
  • «Голова уряду» окупованого Криму Юрій Гоцанюк визнав, що Сімферополь відчуває дефіцит води.
  • За оцінкою аналітиків групи "Інформаційний опір", за останні роки ситуація з водою в Криму має тенденцію до деградації природних і наливних резервуарів, за рахунок ресурсу яких відбувається поставка побутовим і промисловим споживачам.