Вода в Крим - в ООН назвали умову відновлення води на окупований півострів / REUTERS

Щоб порушити питання відновлення водопостачання в Крим, Росія повинна звернутися до влади України як країна-окупант, згідно з гуманітарним правом.

Про це в інтерв’ю Крым. Реалии повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Він також зауважив, що РФ ще не йшла на такий крок, натомість завжди вдавалася до істерики.

Відео дня

«Вони повинні звернутися до України з офіційним проханням, а не погрозами чи істериками, розумієте. І тоді будемо дивитися, тоді відповідні міністерства і відомства будуть дивитися, яка повинна бути наша реакція. Наскільки мені відомо, на сьогодні країна-окупант ніколи не зверталася до України з проханням почати діалог про цю проблему. Замість цього ми бачимо багато метушні й істерик за кулісами цієї проблеми», – сказав Кислиця.

Читайте такожОкупація Криму та агресія Росії на Донбасі: Зеленський виступив в ООН (відео)

Засуха в Криму: що відомо

  • З 24 серпня в Сімферополі і ще 39 населених пунктах Сімферопольського і Бахчисарайського районів через посуху і обміління водосховищ стартував перший етап обмеження подачі води. З 2 вересня запровадили другий етап обмежень – встановили погодинний графік подачі води. Влада Сімферополя опублікувала карту, де вказано місце розташування ємностей з водою.
  • З 7 вересня в Сімферополі, Бахчисарайському і Сімферопольському районах почався третій, найжорсткіший, етап обмежень подачі води. Питну воду жителям подають строго по годинах - вранці і ввечері. За інформацією російської влади Сімферополя, на третьому етапі споживання води знизиться до 100 тис.кубометрів на добу замість 160 тис. кубів.
  • З 23 вересня обмежувальні заходи подачі води вводяться в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • Окупаційна влада Криму повідомила, що готується до «гіршого сценарію» з водозабезпеченням півострова.
  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне річище Дніпра з півостровом.
  • Після окупації Криму Росією у 2014 році поставки води на півострів припинили.
  • Влада України заявляє, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал до Криму можливо тільки після деокупації півострова.