Кишинів та Тирасполь не виявляють бажання воювати одне з одним. А Придністров'я, хоча й говорить про "український слід" в подіях, які відбуваються останніми днями, схоже, поки не готове втягуватися у війну. "Міністр закордонних справ" ПМР Віталій Ігнат'єв навіть заявляє, що Придністров'я не бачить підстав звертатися до Росії за військовою допомогою. Проте, хто вас буде питати? Дарма до Придністров'я Росія перекинула у 2020 році генерала Віталія Разгонова (за повідомленням генерал-майора СБУ Віктора Ягуна, до удару диверсійної групи по ПМР Разгонов мав безпосереднє відношення)?..

Той самий "міністр закордонних справ ПМР" Ігнат’єв зараз пропонує Молдові укласти договір про ненапад… Та вам думати треба, як відпетляти від намірів Москви зробити вас плацдармом проти України! Ба більше, варто взагалі подумати, як врятувати "нажите непосильною працею".

Складається враження, що до декого ще не доходить, що ця війна змінить світоустрій, правила поведінки, перезавантажить позиції світового лідерства. А ви тут пропонуєте якусь угоду, "червоний код"

Незадовго до повномасштабного російського вторгнення, на початку лютого побачила світ моя аналітична доповідь "Придністровський конфлікт: уроки для України", в якій я спробував узагальнити молдовський досвід і застосувати його до України. Ключовий висновок: безпосередні переговори з проросійськими сепаратистами - це безперспективний шлях, який веде до затягування конфлікту. Тому вищеназвана пропозиція – нічого не варта.

Водночас на позицію Молдови впливає кілька факторів. І один з них – вона опинилася перед загрозою припинення постачання газу, оскільки ще не проведено аудит "історичної заборгованості". Росія може погрожувати припинити поставки газу Молдові у разі захоплення Придністров’я. Невизнана республіка, за нинішніх умов, є своєрідною гарантією постачання російського газу в Молдову. Проте, якщо Росія залишить без газу Молдову, ПМР теж його не отримає. Адже наразі Придністров’я відбирає газ з труби, яка йде на правобережну Молдову через його територію.

Варто звернути увагу, що все це відбувається на тлі відвертої газової війни Росії проти "недружніх держав" - відключення Польщі та Болгарії. Тому насправді для того, щоб відключити Молдові газ, Росії взагалі не потрібні якісь підстави. Вона вже зруйнувала сотні різних двосторонніх та міжнародних угод.

Загалом, спостерігаючи за тим, як розгортаються події в ПМР та реакцію на них молдавської влади та придністровських сепаратистів, ловиш себе на думці, що вони продовжують мислити і висловлюватися ще в парадигмі "довоєнного" часу. Складається враження, що до декого ще не доходить, що ця війна змінить світоустрій, правила поведінки, перезавантажить позиції світового лідерства. А ви тут пропонуєте якусь угоду, "червоний код"...

Історія прискорила свій рух і попередній світоустрій відходить в минуле із подвійною швидкістю. Що прийде йому на заміну - не знає ніхто. Але залежить це, значною мірою, від українського "бога у пікселі".

Артем Філіпенко, експерт Національного інституту стратегічних досліджень