Після демаршу частини Республіканської партії США, яка тимчасово заблокувала продовження американської фінансової підтримки Україні, наша країна дійсно опинилась в непростій ситуації. Вона складна тому, що майже не залежить від нас.

Спікер Палати представників республіканець Кевін Маккарті наразі відверто заявив, що Україна не отримає якийсь великий пакет допомоги, поки кордони США не будуть у безпеці. Таким чином, республіканці в американському законодавчому органі загостюють протистояння з президентом демократом Джо Байденом, пропонуючи обміняти один з ключових елементів своєї виборчої риторики – боротьбу з нелегальною еміграцією та посилення захисту кордону з Мексикою на одну з провідних тем американського президента та уряду – допомогу Україні у війні с агресивною Росією.

Внутрішньополітична ситуація в найбільшій економіці світу і нашому ключовому партнері буде формуватися передвиборчою повісткою

Відео дня

У минулий вікенд дві палати Конгресу Сполучених Штатів Америки після жорстких дебатів досягли крихкого компромісу, проголосувавши за тимчасовий  45 –денний бюджет держави, що дозволило уникнути повної зупинки фінансування урядових видатків країни. При цьому за наполяганням частини республіканців, здебільшого прибічників колишнього президента Дональда Трампа, пропозиція демократів про виділення Україні близько шести мільярдів доларів не попала в фінальний варіант документу. Представники обох партій обіцяють досить швидко повернутися до цього питання, але вже зараз зрозуміло, що це буде не так просто. Тому що внутрішньополітична ситуація в найбільшій економіці світу і нашому ключовому партнері буде формуватися передвиборчою повісткою.

Сполучені Штати через 13 місяців будуть обирати голову держави. Джо Байден хоче отримати мандат на другий термін, щоби продовжити свій курс, який включає військову та фінансову допомогу України та продовження санкцій проти неоімперської Росії. Його опонентом, скоріше за все, знову стане ізоляціоніст Трамп, який не бачить підтримку українського народу у війні з російськими загарбниками серед своїх пріоритетів. Здається, Трамп та його прибічники в Республіканський партії готові підтримати замороження війни в Україні на невигідних для нас умовах – здачі частини української землі агресору в обмін на перемир’я. Можливо, у частини радикалів республіканців є також бажання запропонувати Путіну обміняти підтримку України на відмову Кремля від курсу на зближення з Китаєм.

Моральність цієї позиції підігрування російському тирану нижче плінтуса

Головне для них не далека Україна: вони зараз активно шукають слабкі місця у опонентів і продавлюють свою повістку дня. Так і виникла ситуація з загрозою бюджетного шатдауна і пропозиція обміну "захисту кордонів" на українську допомогу. Моральність цієї позиції підігрування російському тирану нижче плінтуса. Тому і намагаються дискредитувати нашу країну в очах своїх виборців та переводять все на тему грошей. Кому ж хочеться їх витрачати? Як це, наприклад, зробив днями Ілон Маск. Соціологічні опитування показують, що 45% прибічників Республіканської партії готові скоротити підтримку боротьби України за свою свободу, на відміну від майже 80% прибічників демократів, які вважають, що цю допомогу потрібно зберегти або посилити.

Президент Байден заявляє про те, що США "за жодних обставин" не можуть допустити припинення допомоги Україні і вже закликав Конгрес якнайшвидше домовитись про продовження виділення коштів. Подивимось, як та як швидко це у них вийде. Поки частина радикальних республіканців в Палаті представників не готова до компромісів. Вони навіть ініціювали відставку спікера та свого однопартійця Макккарті, який погодився на запровадження тимчасового бюджетного кошторису і тим самим допоміг відвернути шатдаун. За останні 100 років в американському парламенті такий публічний скандал відбувся лише два рази, але так і не призвів до відставки спікера.

За відмову підтримувати нашу країну в цій справедливій боротьбі з тиранією американські виборці з часом заплатять ще більшу ціну, ніж зараз

Що в цій ситуації робити Україні? Посилювати свою міць. Оборонну - знищуючи більше ворогів на фронті та тилу, бо кожна перемога наших героїчних захисників збільшує кількість симпатиків за кордоном, включаючи Сполучені Штати. Фінансову – через створення стимулів для розвитку національної економіки та продовження співпраці з міжнародними фінансовими інституціями та стратегічними партнерами – Євросоюзом та Сполученими Штатами. Дипломатичну – посилюючи в першу чергу діалог з тією ж Республіканською партією США і доводячи просту істину – перемога України у війні з Росією – в стратегічних інтересах вільної та демократичної Америки. За відмову підтримувати нашу країну в цій справедливій боротьбі з тиранією американські виборці з часом заплатять ще більшу ціну, ніж зараз.

Українській владі потрібно показати власному народу та іноземним партнерам волю до рішучих змін, включаючи ефективну боротьбу з корупцією на всіх рівнях. Прогрес в домашніх справах неодмінно збільшить підтримку України за кордоном, і тоді будь які чублення американських панів – а їх ще буде попереду багато, включаючи загрози нових шатдаунів та вибори президента США в листопаді 2024 року - не стануть приводом, щоби тріщали козацькі чуби.

Юрій Куликов