В Україні масово забороняють проросійські партії. Станом на зараз у чорному списку вже дванадцять політичних проектів, які так чи інакше пов’язані з Москвою. Поміж заборонених опинилися як невеликі організації (до прикладу, партії "Наші", "Блок Володимира Сальдо", Соціалістична партія України), так і парламентська "Опозиційна платформа – За життя".

На розгляді у судах нині перебувають ще п’ять позовів Міністерства юстиції України, тож найближчим часом цей перелік розшириться.

Про необхідність заборонити проросійські політичні партії представники української влади говорили ще до 24 лютого

Необхідність ліквідації політичних об’єднань з промосковською ідеологією в умовах війни проти Росії очевидна. Однак головне питання лишається відкритим: чи зможуть вони реорганізуватися та відродитися після перемоги України?

Про необхідність заборонити проросійські політичні партії представники української влади говорили ще до 24 лютого. Однак тоді в українському законодавстві для цього не було достатніх підстав. Окрім того, особливості відповідних судових процедур не дозволяли швидко розглядати подібні справи.

Першим кроком до виправлення ситуації стало рішення Ради національної безпеки та оборони "Щодо призупинення діяльності окремих політичних партій" від 18 березня.

3 травня Верховна Рада внесла зміни до низки профільних законів. Депутати також розширили перелік підстав для заборони утворення та діяльності політичних партій. До таких додали виправдування чи заперечення російської агресії, або подання її як внутрішнього конфлікту.

Перші позови від Міністерства юстиції надійшли до судів 20 травня. Саме Мін’юст уповноважений збирати докази протиправної діяльності політичних партій. У разі якщо суд визнає позицію відомства обґрунтованою, майно та інші активи відповідачів переходять у власність держави. У всіх заборонених партій є можливість оскаржити рішення у Верховному суді. Наприклад, співголова "ОПЗЖ" Юрій Бойко вже пообіцяв нею скористатися.

Колишні представники заборонених партій все ще можуть створювати нові об’єднання у парламенті

Навесні депутати ухвалили ще один важливий закон ("Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну"), який забороняє функціонування в Україні не тільки проросійських партій, а й аналогічних громадських організацій. В Мінюсті вважають, що, завдяки цьому, у майбутньому створювати орієнтовані на Москву політичні чи громадські об’єднання буде набагато складніше.

Однак як бути з самими політиками, які у минулому лобіювали прокремлівські ідеї в Україні? Колишні представники заборонених партій все ще можуть створювати нові об’єднання у парламенті.

Невирішеною залишається і проблема з представництвом ліквідованих партій у міських, районних та обласних радах

21 квітня частина депутатів, які входили до фракції "ОПЗЖ", створили депутатську групу "Платформа за життя та мир". Очолив її уже згаданий Юрій Бойко. Ще частина зі складу колишнього "флагмана" проросійського політичного руху в Україні долучилася до іншої групи – "Відновлення України". Усі вони досі мають доступ до державної таємниці, можуть брати участь у закритих засіданнях Верховної Ради, комітетів та тимчасово-слідчих комісіях. Окрім цього, жоден закон не позбавляє таких депутатів права знову балотуватися на виборах (зокрема від інших "легальних" партій) або створювати нові політичні проекти.

Невирішеною залишається і проблема з представництвом ліквідованих партій у міських, районних та обласних радах. Очевидною є необхідність впроваджувати законодавчі механізми заборони представникам проросійських партій бути політичними діячами у цілому. Це також повноцінно унеможливить створення ними нових політичних об’єднань.

Тактику виживання будуть застосовувати й політичні організації, які відкрито або приховано лобіюють інтереси Кремля в українській політиці

Ситуація, за якої колишні представники визнаних проросійськими політичних сил в умовах війни з Росією продовжують здійснювати повноваження народних депутатів України не тільки абсурдна, а й становить потенційну загрозу державній безпеці. Розв’язанням проблеми може стати ухвалення законопроекту №7424, вже зареєстрованого у парламенті. Ініціатори документа пропонують внести зміни до 51 статті регламенту роботи Верховної Ради і, у разі їх ухвалення, на період зупинення/призупинення діяльності будь-якої партії, що сформувала депутатську фракцію, її чинні чи колишні члени будуть позбавлені права брати участь у пленарних та урочистих засіданнях, парламентських слуханнях, засіданнях погоджувальної ради, комітетів, підкомітетів, тимчасових слідчих та тимчасових спеціальних комісій, роботі лічильної комісії й офіційних парламентських делегацій України.

Повномасштабна війна триває вже понад чотири місяці й поки далека від завершення. Героїчний опір українців змусив російську армію змінити тактику ведення бойових дій. Немає жодного сумніву, що так само тактику виживання будуть застосовувати й політичні організації, які відкрито або приховано лобіюють інтереси Кремля в українській політиці. Міністерство юстиції має бути пильним та провести аудит усіх чинних партій та громадських організацій, аби завчасно виявляти та припиняти ознаки таких маневрів. Ігнорування можливості відродження об’єднань пропагандистів ідей "руського міра" у будь-яких формах - головна небезпека для мирного майбутнього України.

Андрій Ярмольський, адвокат, член АПУ