Заступник голови Харківської ОДА Скакун розповів, як у регіоні готуються до можливої агресії Росії

Державний кордон облаштований на 90%, проводять інженерну підготовку території області до оборони.

Про це заступник голови Харківської ОДА Олександр Скакун повідомив у інтерв’ю "Лівому берегу".

"Протягом 2017 – 2021 років ми реалізували програми протидії тероризму та територіальній обороні на загальну суму понад 70 млн грн. Завдяки цьому розширили технічні можливості сектору безпеки та оборони регіону для виявлення та нейтралізації тероризму, диверсій. Створено систему територіальної оборони. Постійно здійснюється інженерна підготовка території області до оборони. Це навігаційні заходи, мости, колії, залізнична інфраструктура тощо", - розповів Скакун.

Відео дня

Також, за його словами, інженерне облаштування кордону в Харківській області виконано на 90%. І це Скакун нещодавно перевіряв, здійснивши обліт всієї довжини кордону спільно з командиром Харківського прикордонного загону.

Також Скакун нагадав, які сили базуються в Харківській області.

"У нас базується бригада ЗСУ (знаменита 92-а ОМБР ім. Івана Сірка), окремі підрозділи та з'єднання, з'єднання Національної гвардії, прикордонного загону. Також, звісно, ​​є підрозділи Національної поліції, система територіальної оборони, управління СБУ. Усі готові до виконання завдань із призначення відповідно до загальних планів оборони", - заявив заступник голови Харківської ОДА.

Крім того, він відзначив, що важливо змінювати відношення населення Харківської області до Росії.

"Хоч і маячня: Харків – столиця Новоросії, але вона не взялася нізвідки. Це стратегія Кремля щодо нашої землі, і хоч би як там було – це ризик завтрашнього дня. Ми зведемо цей ризик до нуля, якщо людям тут буде жити краще, ніж там, де у багатьох друзі та родичі. Коли обмін інформацією покаже, що в Харківській області крутіше, ніж у Білгородській, усі проросійські настрої розтануть", - зазначив Скакун.

Його рецепт від любові до Росії: "піднімати економіку та розвивати інфраструктуру". Зокрема, заступник голови ХОДА повідомив, що на Харківщині "врятували завод "Електроважмаш", який фактично був при смерті на початку року" і зберегли 2500 робочих місць, побудували 250 км доріг та низку об’єктів за Програмою Президента України Володимира Зеленського "Велике будівництво".

Олександр Скакун – полковник СБУ. 22 роки працював у спецслужбі, а в 2017-му став заступником голови Харківської ОДА. З серпня 2021-го – керував ХОДА як тимчасово виконуючий обов’язки голови. У 2014-му році Скакун був одним із тих, хто керував операцією по зачистці області від російських бойовиків.