Зеленський заявив, що Польща має брати участь у відбудові України \ фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський вважає, що Польща має бути серед лідерів країн, які братимуть участь в програмі відбудови України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час спільної прес-конференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

"Ми сьогодні обговорили питання щодо економічних відносин між нашими державами. Я абсолютно підтримую ту ідею, щоб наші урядовці змогли найближчим часом зустрітись, і обов'язково зустрінуться, і розглянуть ті чи інші важливі речі", - зазначив глава держави.

Відео дня

Він підкреслив, що сьогодні важливо говорити про відбудову України.

"Це важливий сигнал - показати всьому світові, що ми точно переможемо, і я в цьому впевнений, і що життя у нас продовжується. І щоб побудувати Україну з нашими людьми, і з новою якістю інфраструктури, - щоб це побудувати, нам потрібне об'єднання країн Європейського Союзу, Сполучених Штатів, всіх наших друзів. І також ми бачимо Польщу серед лідерів тих країн, які будуть в програмі відбудови України", - наголосив Зеленський.

Своєю чергою Дуда зауважив, що Україна вже повинна почати процес відбудови та потребує відповідних засобів.

"З іншого боку, світ потребує України. Тому що Україна є гігантським виробником харчів", - сказав він і зауважив, що є країни, які в цьому питанні, залежні від України.

Йдеться, додав він, зокрема про зерно та соняшникову олію.

"Незабаром буде міжурядова конференція, польсько-українська, яка також детально буде обговорювати ці теми", - повідомив Дуда.

Крім того, президент відзначив необхідність розробки програм, які демонструватимуть, що "світ турбується за долю України і її розвиток".

"Україна повинна бути відбудована за репарації... від загарбника, від Росії. Це мають бути використані заморожені кошти Росії в різних міжнародних фінансових установах. Але також потрібні різного роду ініціативи, які будуть скеровувати допомогу в Україну", - сказав глава держави.

Як повідомляв УНІАН, 22 травня до Києва з неанонсованим візитом приїхав президент Польщі Анджей Дуда. Він виступив у Верховній Раді і став першим світовим лідером, який зробив це з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Виступаючи у парламенті він заявив, що вважає українців не біженцями, а гостями. Також польський президент зазначив, що його країна докладе всіх зусиль, щоб Україна стала членом Євросоюзу.

Вас також можуть зацікавити новини: