Зеленський прибув на саміт Україна-ЄС / Фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський прибув з робочим візитом до Брюсселя для участі у 22-му саміті Україна – Європейський Союз.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, це буде перший двосторонній саміт Євросоюзу з країною-партнером, який пройде в Брюсселі у традиційному «живому» форматі з початку пандемії COVID-19.

Делегацію України на саміті очолює Зеленський, делегацію ЄС – президент Європейської ради Шарль Мішель.

Відео дня

Читайте такожPolitico: Зеленський їде на саміт Україна-ЄС з "проханням і пропозицією"

Лідери обговорять пріоритетні питання відносин України та Євросоюзу, зокрема подальші кроки з імплементації Угоди про асоціацію, поглиблення секторальної інтеграції між Україною та ЄС, співпрацю в контексті подолання наслідків пандемії COVID-19 та подальшу підтримку з боку ЄС процесу реформ в Україні.

Окрему увагу буде приділено безпековій ситуації на тимчасово окупованих територіях Донбасу, а також обговоренню шляхів посилення координації зусиль України та ЄС з метою деокупації Криму та захисту прав кримчан.

На полях саміту відбудеться підписання низки фінансових угод між Україною та ЄС у межах Європейського інструменту сусідства.

Коронавірус і саміт Україна-ЄС

  • Щорічний саміт Україна-ЄС був запланований на 1 жовтня в Брюсселі, однак його перенесли на 6 жовтня через відтермінування зустрічі лідерів ЄС.
  • За день до проведення саміту президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн пішла на самоізоляцію після контакту з людиною, хворою на COVID-19.