В ОП заперечують, що у Зеленського нібито був намір виступити з промовою на Євробаченні 2023 / фото Rishi Sunak / facebook

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак розчарований рішенням Європейської мовної спілки після повідомлень, що було заблоковано виступ президента України Володимира Зеленського на пісенному конкурсі "Євробачення-2023". Як повідомляє видання The Guardian, про це йдеться у заяві офіційного речника прем'єр-міністра Ріші Сунака. 

"Прем'єр-міністр вважає, що було би доречно для президента Зеленського виступити на заході і ми розчаровані рішенням Європейської мовної спілки", - повідомив офіційний речник Даунінґ-стріт. 

Зокрема, у Сунака переконані, що цінності і свободи, за які воюють президент Зеленський і народ України, не є політичними, а фундаментальними. Також сказано, що саме це визнали на Євробаченні минулого року, коли призупинили участь Росії у пісенному конкурсі. 

Відео дня

При цьому, на Даунінґ-стріт не мають планів втручатися у ситуацію і просити мовника змінити його позицію. 

Водночас, в Офісі президента України відреагували на інформацію ЗМІ про те, що президент Володимир Зеленський нібито хотів виступити на Євробаченні з промовою, і зазначили, що ця інформація не відповідає дійсності. Прес-секретар глави держави Сергій Никифоров наголосив, що Офіс президента України не звертався до організаторів пісенного конкурсу Євробачення з пропозицією онлайн-виступу Володимира Зеленського під час фіналу чи на будь-якому іншому етапі конкурсу. 

BBC-Україна, своєю чергою, повідомляє, що один зі співрозмовників в Офісі президента не виключив, що хтось із української делегації на конкурсі міг проговорювати можливість звернення президента, а організатори це сприйняли як офіційний запит. 

Зеленському нібито відмовили у виступі на Євробаченні 2023 - головне

Вчора, 11 травня, The Times оприлюднило інформацію про те, що Зеленському відмовили виступати перед мільйонами глядачів під час Євробачення. 

"Прохання українського лідера зробити несподівану відеопояву під час фіналу, в якому він мав закликати 160-мільйонну світову аудиторію продовжувати підтримувати його країну перед обличчям російської агресії, було відхилено організаторами заходу", - зазначило видання. 

Організатори, як заявили журналісти, нібито побоюються, що подібне відеозвернення політизує конкурс. Виступ Зеленського, зазначило видання, порушив би правила Євробачення. "Пісенний конкурс Євробачення - це міжнародне розважальне шоу, яке керується суворими правилами та принципами, які були встановлені з моменту його створення. У рамках цього одним із наріжних каменів Конкурсу є неполітичний характер заходу. Цей принцип забороняє можливість робити політичні чи подібні заяви в рамках Конкурсу", - йшлося у повідомленні.

Вас також можуть зацікавити новини: