
Осінь - саме пора для пирогів (чи то з яблук, чи то з ягід, з груш та інших фруктів). А смачні і правильні пироги асоціюються у нас із такими характеристиками, як "пишний" і "рум'яний".
Наприклад, нещодавно ми писали, як приготувати Цвєтаєвський пиріг із різними начинками.
Але іноді буває так, що пиріг вже зарум'янився далі нікуди (далі йому залишилося тільки пригорати) – але при цьому пиріг досі не пропікся в середині. Інгредієнти (причому часто недешеві) вже витрачені, час і сили також – а від результату хоч плач з досади!
Чому не пропікається пиріг, чи можна їсти непропечений пиріг і що взагалі робити, якщо пиріг не пропікся – з'ясував УНІАН.
Чи можна їсти непропечений пиріг
Сире тісто - не найкраща їжа, особливо для дітей або тих, у кого шлунок слабкий. Американський Центр контролю і профілактики захворювань навіть науково пояснив, чому не можна їсти сире тісто:
- у ньому можуть залишитися бактерії, адже термічна обробка не була проведена правильно і не доведена до кінця;
- якщо в тесті використовувалися сирі яйця, то в такому блюді може бути сальмонела.
Тобто, якщо їсти сире тісто, то можна заробити собі розлад шлунка або навіть отруєння.
Чому не пропікається пиріг або не піднімається тісто
Щоб пиріг піднявся - потрібно, коли збиваєте яйця, додавати до них цукор потрошку. Це стосується і борошна. І збивати яйця з цукром потрібно добре – прям у піну.
Читайте такожЯк смажити без бризок: секрети смаження для розумних господиньТакож пиріг часто опадає через неякісний розпушувач або якщо відкрити духовку зарано. В ідеалі – взагалі не варто відкривати духовку з пирогом до моменту, коли його вже потрібно діставати. Але самий мінімум для закритих дверцят – не менше перших 20 хвилин.
Порушення рецепта (наприклад, поклали занадто багато борошна) – теж причина, чому пиріг не піднімається або не пропікається.
Що робити, якщо пиріг не пропікся й охолов
Якщо господиня зрозуміла, що пиріг в середині сирій, вже після того, як той охолов або навіть нарізаний на шматки – то все одно ще є шанс врятувати блюдо.
Можна спробувати довести пиріг до готовності в духовці під верхнім або нижнім конвертором - при більш слабкій температурі.
Якщо пиріг вже почав підгоряти, а серединка ще сирувата, то потрібно використовувати пергаментний папір або фольгу. Швидше за все такий пиріг втратить форму - зате буде їстівним і навіть смачним.
Ще один варіант: зменшити вогонь в духовці та підставити вниз воду у вогнетривкій ємності (наприклад, в сковороді) і допекти пиріг так, попередньо молоком змастивши верхівку. Завдяки вологості повітря тісто буде пропікатися краще. Це займе приблизно десять-п'ятнадцять хвилин.
Якщо духовка чудить і вередує, то варто витратитися на форму для випікання з діркою посередині.
Якщо немає функції конвекції в духовці - то можна відправити пиріг у мікрохвильовку на 2-3 хвилини при середній потужності. Якщо зовсім вже сире тісто - то процес допікання може зайняти і 10 хвилин.
У цілому, найкраще пироги ставити в духовку, яка розігрілася до температури в 170-180 градусів, а не популярні 200-220 градусів. Тоді пектися пиріг буде довше - проте пропечеться відмінно і гарненько підрум'яниться.
Читайте також: