Неймовірний Цвєтаєвський пиріг - це простий рецепт, невеликі витрати (як у грошах, так і за часом), але при цьому просто приголомшливий смак: ніжна солодкість яблук зі сметанною заливкою на ложі пісочного тіста.
Історія Цвєтаєвського яблучного пирога налічує не один десяток років. Перша літературна згадка про нього знаходиться в щоденниках Анастасії Цвєтаєвої, сестри іменитої поетеси Марини Цвєтаєвої.
Настя, описуючи, як їхнє сімейство чаювало у родичів під самовар, називала цей пиріг "випічкою зі сметаною". Згодом ця солодка варіація яблучного пирога стала коронною стравою в домі Цвєтаєвих.
Пропонуємо вам рецепт Цвєтаєвського пирога, начинку для якого можна робити будь-яку: хоч із ягодами (з полуницею, з вишнею, з малиною, з фізалісом, з лохиною, зі сливами), хоч із фруктами (класичними яблуками або більш солодкою грушею або айвою).
Важливе уточнення: якщо в начинці використовувати вишню або полуницю (тобто ягоди, які пускають більше соку під час готування, ніж ті ж яблука) – то доведеться додати в заливку додатково ще ложку борошна.
До речі, ми також дізналися, що робити, якщо не вийшов пиріг: як виправити прикрі помилки.
Цвєтаєвський пиріг з яблуками і заливкою зі сметани - класичний рецепт
Вам знадобиться:
На тісто:
- борошно – 160 грам;
- 100 грам вершкового масла;
- 1 ч. л. розпушувача;
- сметана - 2 ст. л.
На начинку:
- одне яйце куряче;
- цукор - у залежності від кислоти яблук і особистої любові до солодкого знадобиться від 80 грам до 200 грам;
- сметана - 200 грам;
- борошно або кукурудзяний крохмаль – 2 ст. л.;
- кориця - виключно за бажанням і не більше 1 чайної ложки;
- яблука - 3 середнього розміру яблука (в класичному рецепті – кислих сортів).
Як готувати:
Розтопити на маленькому вогні масло і змішати всі інгредієнти для тіста.
Коли додавати розпушувач у тісто? У рідке тісто (наприклад, в млинцеве) розпушувач додають наприкінці. Але в твердому тесті (як у випадку з Цвєтаєвським пирогом) варто борошно і розпушувач з'єднати заздалегідь, а потім вмішати в розтоплене масло і додати сметану – щоб розпушувач розподілився рівномірно.
На пергаментному папері розкачати тісто - і прямо на папері перекласти в обрану форму: так і папір не буде стовбурчитися і вилазити з форми, і не доведеться розминати тісто у формі руками.
Очистити яблука (в тому числі від шкірки) і нарізати за смаком: можна довільними шматочками, можна строгими часточками. Викласти яблука на тісто.
Змішати заливку (збити міксером яйце з цукром, потім із борошном і сметаною) – і залити нею яблука. Акуратно потрясти форму - щоб сметанний крем пройшов в усі порожнечі між яблуками.
Випікати при стандартних 180 градусах не менше 45-50 хвилин.
Не розрізати, поки пиріг не охолоне – інакше великий ризик, що начинка потече.
ПП рецепт: Цвєтаєвський яблучний пиріг із йогуртом або на кефірі
У цій варіації Цветаевского пирога - всього 160 кілокалорій на стограмову порцію. Який ще солодкий пиріг може похвалитися такою "тонкою" калорійністю?
Вам знадобиться:
На основу:
- рисове борошно - 150 грам;
- розпушувач - 1 ч. ложка;
- вершкове масло - 50 грам;
- 170 грам йогурту натурального або 200 грам кефіру;
- підсолоджувач - 8 грам.
На начинку:
- яблука або ягоди (в ідеалі полуниця, фізаліс або лохина) – 350 грам.
На заливку:
- йогурт натуральний або кефір нежирний - 280 грам;
- кукурудзяний крохмаль - 30 грам;
- 2 яйця;
- підсолоджувач - 10 грам.
Як готувати:
Готуємо за аналогією з класичним рецептом: спочатку змішати всі інгредієнти для тіста і викласти його в форму. Зверху висипати ягоди або нарізані яблука.
Змішати заливку - і залити нею начинку.
Випікати маємо при 180 градусах. У всіх духовки різні, але орієнтовний час – близько 45-60 хвилин.
Пробувати після того, як повністю охолов. Бажано взагалі прибрати пиріг в холодильник мінімум на годину - перш ніж нарізати.
Читайте також: