Приголомшливий Цвєтаєвський пиріг - простий і зрозумілий рецепт / 1zoom.ru

Неймовірний Цвєтаєвський пиріг - це простий рецепт, невеликі витрати (як у грошах, так і за часом), але при цьому просто приголомшливий смак: ніжна солодкість яблук зі сметанною заливкою на ложі пісочного тіста.

Історія Цвєтаєвського яблучного пирога налічує не один десяток років. Перша літературна згадка про нього знаходиться в щоденниках Анастасії Цвєтаєвої, сестри іменитої поетеси Марини Цвєтаєвої.

Настя, описуючи, як їхнє сімейство чаювало у родичів під самовар, називала цей пиріг "випічкою зі сметаною". Згодом ця солодка варіація яблучного пирога стала коронною стравою в домі Цвєтаєвих.

Відео дня

Пропонуємо вам рецепт Цвєтаєвського пирога, начинку для якого можна робити будь-яку: хоч із ягодами (з полуницею, з вишнею, з малиною, з фізалісом, з лохиною, зі сливами), хоч із фруктами (класичними яблуками або більш солодкою грушею або айвою).

Важливе уточнення: якщо в начинці використовувати вишню або полуницю (тобто ягоди, які пускають більше соку під час готування, ніж ті ж яблука) – то доведеться додати в заливку додатково ще ложку борошна.

До речі, ми також дізналися, що робити, якщо не вийшов пиріг: як виправити прикрі помилки.

Цвєтаєвський пиріг з яблуками і заливкою зі сметани - класичний рецепт

Вам знадобиться:

На тісто:

  • борошно – 160 грам;
  • 100 грам вершкового масла;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • сметана - 2 ст. л.

На начинку:

  • одне яйце куряче;
  • цукор - у залежності від кислоти яблук і особистої любові до солодкого знадобиться від 80 грам до 200 грам;
  • сметана - 200 грам;
  • борошно або кукурудзяний крохмаль – 2 ст. л.;
  • кориця - виключно за бажанням і не більше 1 чайної ложки;
  • яблука - 3 середнього розміру яблука (в класичному рецепті – кислих сортів).

Як готувати:

Розтопити на маленькому вогні масло і змішати всі інгредієнти для тіста.

Коли додавати розпушувач у тісто? У рідке тісто (наприклад, в млинцеве) розпушувач додають наприкінці. Але в твердому тесті (як у випадку з Цвєтаєвським пирогом) варто борошно і розпушувач з'єднати заздалегідь, а потім вмішати в розтоплене масло і додати сметану – щоб розпушувач розподілився рівномірно.

На пергаментному папері розкачати тісто - і прямо на папері перекласти в обрану форму: так і папір не буде стовбурчитися і вилазити з форми, і не доведеться розминати тісто у формі руками.

Очистити яблука (в тому числі від шкірки) і нарізати за смаком: можна довільними шматочками, можна строгими часточками. Викласти яблука на тісто.

Змішати заливку (збити міксером яйце з цукром, потім із борошном і сметаною) – і залити нею яблука. Акуратно потрясти форму - щоб сметанний крем пройшов в усі порожнечі між яблуками.

Випікати при стандартних 180 градусах не менше 45-50 хвилин.

Не розрізати, поки пиріг не охолоне – інакше великий ризик, що начинка потече.

ПП рецепт: Цвєтаєвський яблучний пиріг із йогуртом або на кефірі

У цій варіації Цветаевского пирога - всього 160 кілокалорій на стограмову порцію. Який ще солодкий пиріг може похвалитися такою "тонкою" калорійністю?

Вам знадобиться:

На основу:

  • рисове борошно - 150 грам;
  • розпушувач - 1 ч. ложка;
  • вершкове масло - 50 грам;
  • 170 грам йогурту натурального або 200 грам кефіру;
  • підсолоджувач - 8 грам.

На начинку:

  • яблука або ягоди (в ідеалі полуниця, фізаліс або лохина) – 350 грам.

На заливку:

  • йогурт натуральний або кефір нежирний - 280 грам;
  • кукурудзяний крохмаль - 30 грам;
  • 2 яйця;
  • підсолоджувач - 10 грам.

Як готувати:

Готуємо за аналогією з класичним рецептом: спочатку змішати всі інгредієнти для тіста і викласти його в форму. Зверху висипати ягоди або нарізані яблука.

Змішати заливку - і залити нею начинку.

Випікати маємо при 180 градусах. У всіх духовки різні, але орієнтовний час – близько 45-60 хвилин.

Пробувати після того, як повністю охолов. Бажано взагалі прибрати пиріг в холодильник мінімум на годину - перш ніж нарізати.

Читайте також: