
Домашня томатна паста - смачніша, ніж магазинна, і повністю натуральна. Пасту за цими рецептами не потрібно годинами уварювати, щоб випарувати з неї весь сік. Це дуже зручно, бо економить і час, і газ чи електрику, а вітамінів при цьому зберігається більше.
Томатна паста - рецепт на зиму за 30 хвилин
Готується така томатна паста за півгодини з м'якоті - для неї будуть потрібні не дуже соковиті помідори.
Інгредієнти:
- помідори (сорт "Сливка" або інші не дуже соковиті) - 5 кг;
- сіль - за бажанням.
Наріжте помідори на часточки і пропустіть через м'ясорубку. Перекладіть масу в каструлю, доведіть до кипіння. Щойно почне закипати, поставте зверху сито і злегка почніть вдавлювати його - у сито почне збиратися сік, який потрібно зібрати.
Уся помідорна м'якоть, разом зі шкіркою та кісточками, залишається в каструлі.
Відкиньте масу на сито і дайте ще постояти - нехай стечуть залишки соку. Потім поставте сито з м'якоттю над чистою каструлею і за допомогою товкучки перетріть її - в ситі залишаться кісточки і шкірка. Отриману томатну масу прокип'ятіть, за бажанням додайте сіль, розкладіть по стерилізованих банках і закатайте. Або ж розкладіть по пакетах і заморозьте.
Домашня томатна паста з соку

Якщо немає часу "гратися" і збирати сік за допомогою сита, то можна вчинити ще простіше - приготувати пасту із соку.
Інгредієнти:
- помідори;
- сіль - за смаком.
Цього разу можна взяти більш соковиті помідори, а якщо вони будуть перестиглі, то паста вийде смачнішою.
Відіжміть із помідорів сік. Перелийте його в поліпропіленовий (або капроновий) мішок (зазвичай у таких продають цукор або борошно). Зав'яжіть мішок дуже щільно і підвісьте його в прохолодному місці. Під мішок поставте посуд, у який збиратиметься зайва рідина. Залиште на 6 годин. Перекладіть із мішка м'якоть, що залишилася, в каструлю, додайте за бажанням сіль і прокип'ятіть протягом 15 хвилин. Розкладіть по стерилізованих банках і закатайте.
Раніше ми розповідали, як приготувати хрусткі огірки з гірчицею на зиму.