REUTERS

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що атака Ірану на український «Боїнг» є «людською помилкою», допущеною через «нервозність» внаслідок можливої атаки американських літаків.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він заявив на прес-конференції в Москві.

Читайте такожПутін розсмішив заявою про те, що не можна займати посаду президента РФ більше двох термінів поспіль

Відео дня

«Я не пригадую, щоб МЗС (РФ) офіційно говорило, що версія про те, що літак було збито, є дезінформацією», - заявив Лавров.

За його словами, Росія виступала тільки за те, щоб було проведено ретельне розслідування, як і в разі атаки на МН17.

Лавров заявив, що трагедія з українським літаком сталася через напруженість між США та Іраном.

«Я нікого не хочу виправдовувати - це людська помилка. Це було ненавмисно, по-моєму, це всі вже зрозуміли. Так, вимагати компенсації, напевно, це право родичів. Думаю, що іранська сторона розгляне всі ці звернення - вони визнали, що це сталося помилково», - сказав міністр.

«Хотілося б, щоб цього не було, але американці знищили безпрецедентною операцією, яка ставить під сумнів всі мислимі норми міжнародного права, генерала Сулеймані. Іранці відповіли», - додав він.

За його словами, ця відповідь «була вивіреною», і Ірак про атаку було попереджено. «Є інформація, що в момент, коли після цієї атаки (по американських об'єктах в Іраку - УНІАН) іранці очікували ще одного удару США - не знали, в якій формі, але в повітрі було як мінімум шість F-35 у повітряному просторі прямо на кордоні Ірану», - сказав Лавров.

Він наголосив, що ця інформація потребує перевірки. «Просто хочу наголосити на нервозності, яка завжди присутня в таких ситуаціях», - додав Лавров.