Горбачов отримав Нобелівську премію в 1990 році / фото REUTERS

Перший і єдиний президент СРСР Михайло Горбачов прокоментував висунення Володимира Путіна на Нобелівську премію миру.

Свою думку він висловив виданню «Підйом».

Горбачов вважає, що були такі, хто раніше Нобелівську премію отримував по блату.

Відео дня

"Це проблема серйозна. Я думаю, що час, коли вдавалося по блату або чорт знає як отримати, пішло все-таки. Отримуватимуть ті, хто відзначився. Хто гідний? Я не знаю, я далекий. І я б не гарячкував (називати якісь імена - ред.) - знаю ж, як люди можуть відреагувати», - сказав він.

Нагадаємо, що Горбачов отримав свою премію 15 жовтня 1990 року - «за провідну роль у мирному процесі, який сьогодні характеризує важливу складову частину життя міжнародного співтовариства».

Раніше стало відомо, що заявку на номінацію Путіна на премію миру відправив російський письменник Сергій Комков 9 вересня, заявивши про це на сьогоднішній прес-конференції.

Читайте такожНавального запропонували висунути на Нобелівську премію миру

Нобелівська премія: коли пройде

  • Церемонія нагородження відбудеться 10 вересня 2021 року в Осло.
  • У цьому році на отримання Нобелівської премії миру претендують 318 кандидатів, зокрема 107 організацій. Серед них – президент США Дональд Трамп, прем’єр Нової Зеландії Джасінда Ардерн, ізраїльський прем’єр Беньямін Нетаньяху, еко-активістка Грета Тунберг, Світлана і Сергій Тихановські.
  • Кандидатів на премію миру можуть пропонувати професори будь-яких вишів, члени національних парламентів та урядів, а також чинні й колишні члени Нобелівського комітету, радники Нобелівського інституту, члени Міжнародного суду в Гаазі й нобелівські лауреати.

 "Мирний" Путін: що відомо

  • Путін прийшов до влади у 1999 році, відтоді офіційно покидав крісло президента лише раз – обмінявшись посадами зі своїм другом Дмитром Медведєвим. У 2020 році уряд Росії дозволив анулювати всі президентські терміни, фактично надавши йому можливість обиратися главою РФ необмежену кількість разів.
  • За час каденції Путіна Росія вторглася до Грузії у 2008 році, дестабілізувавши регіони Південної Осетії та Абхазії.
  • Протести у 2012 році через порушення на виборах до парламенту ознаменувалися ініційованими Кремлем обмеженнями політичної свободи, посиленням традиціоналізму й консерватизму.
  • Після зміни влади в Україні у 2014 році Росія анексувала Крим, підбурила мешканців Донбасу до сепаратизму й ввела своїх військових на схід України, розпочавши непроголошену війну.
  • У 2015 році Росія стала активним учасником громадянської війни в Сирії на боці Башара Асада, а з 2016 розгорнула широкомасштабну кампанію гібридної війни, спрямованої на підрив західних демократій, зокрема шляхом впливу на президентські вибори в США.
  • Запроваджені проти Росії міжнародні санкції разом із падінням цін на нафту посилили і без того сумнівні фінансові перспективи країни. Втім, економічні проблеми, корупція та скандал зі Скрипалями мало вплинули на імідж Володимира Путіна, якого вкотре переобрали у 2018.
  • Експерти та правозахисні організації критикують поточний російський режим за переслідування та ув'язнення політичних опонентів, обмеження свободи преси, відсутність вільних і чесних виборів.