За словами російського експерта, все говорить про те, що за терактом стоїть ІДІЛ / колаж УНІАН, скриншот, фото ua.depositphotos.com

За місяць до теракту у Підмосков'ї ІДІЛ опублікував відео, в якому бойовики погрожують Росії. Відеоролик оприлюднив телеграм-канал, який пов'язаний з "Ісламською державою", 18 лютого. Перекладеним уривком із відео з арабської мови поділився сходознавець Руслан Сулейманов з Міністерством оборони РФ, на ньому представники ІДІЛ засуджують Росію. 

За інформацією російського Telegram-каналу "Можем объяснить", в цьому уривку закадровий голос засуджує росіян за дружбу з талібами. 

"Серед тих, хто прагнув зав'язати з ними [талібами] узи дружби, були і російські злочинці, що сіють хаос на землі. Вони вторгалися в будинки мусульман і доходили до крайнощів, б'ючись і витісняючи їх у різних частинах земі", - зазначили представники ІДІЛ. 

Після цього на відео показують звернення бойовика "Ісламської держави", який підірвався біля російського посольства в Кабулі в 2022 році. Внаслідок цієї події тоді загинуло щонайменше вісім людей. 

Потім на відео пролунала пісня російською мовою: "Скоро, дуже скоро, кров проллється морем". 

Крім того, у пособництві Талібану звинувачують США, Індію та Китай. За словами Сулейманова, всі ці країни є мішенню для ІДІЛу. 

"Це не більше ніж пропагандистський ролик. Якихось прямих погроз, заяв про те, що ІДІЛ готує напад на Росію - такого не було", - сказав експерт. 

Сулейманов додав, що за всіма ознаками відповідальність за теракт несе ІДІЛ, а саме його афганська філія "Вілаят Хорасан". 

"Вся інформаційна продукція від їхнього імені ведеться в єдиному стилі. До того ж, на інших пов'язаних з ІДІЛ ресурсах не було спростувань", - пояснив він.

Теракт у Росії: останні новини

Як писав УНІАН, після теракту Путін виступив із новими звинуваченнями. Він намагається пов'язати цю подію з Україною, попри те, що Москва не має жодних доказів щодо її причетності. 

"Ми знаємо, що злочин скоєно руками радикальних ісламістів. Але бачимо також, що США намагаються переконати своїх сателітів та інші країни світу в тому, що, за їхніми розвідданими, київського сліду в московському теракті нібито немає, що кривавий теракт скоїли послідовники ісламу, члени забороненої в Росії організації ІДІЛ. Ми знаємо, чиїми руками було скоєно це злодіяння проти Росії та її народу. Нас цікавить, хто замовник", - сказав російський диктатор. 

Водночас заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади Максим Жорін запевнив, що теракти - це традиційний для Росії спосіб "закручувати гайки своїм баранам". За його словами, аби влаштувати на своїй території теракт, росіянам ІДІЛ не потрібен, адже вони і самі чудово з цим справляються. 

Вас також можуть зацікавити новини: