У РФ засуджених до позбавлення волі відразу кидають на фронт в Україну / фото УНІАН

Президент РФ Володимир Путін збирає військо з ув'язнених, щоб відправити їх на війну в Україну. Це відбувається не тільки через брак військових.

У чому полягає план диктатора - розповів військовий експерт Олександр Мусієнко в ефірі FREEДОМ.

Він упевнений, що зеки не зможуть замінити повноцінних військових на фронті.

"Для людей, які відбувають покарання, по-перше, співпраця з органами державної влади - це не дуже правильний і коректний крок в їх субкультурі. До речі, необхідно нагадати історію штрафбатів в радянські часи. Адже тоді фактично штрафні батальйони і місця відбування покарання розділилися: були ті, хто підтримав штрафбати, а були ті, хто залишився. А потім ті, хто повернувся, ми знаємо, у що це вилилося: у величезні бунти, кровопролиття і тд. Зараз звичайно ж буде частина тих, хто погодиться, хто піде воювати під різними приводами: хтось заробити, хтось отримати амністію, а хтось під приводом того, що можна буде награбувати (думаю, свободу дій в цьому плані їм теж пообіцяли)", - говорить Мусієнко.

Але, за його словами, є й інші випадки.

"Буквально вчора я прочитав розповідь одного з російських правозахисників, який описав випадок, як в республіці РФ Марій Ел примусово двох ув'язнених вивели, посадили в "воронок", вивезли в аеродром і далі на військові збори. Тобто навіть в принципі не давали ніякого вибору і нічого не питали. Такі випадки теж є", - говорить експерт.

Разом з тим, за його словами, попри всі ці "пригожинські" тури по російських в'язницях, окупанти почали розсилати повістки резервістам по всій території Росії і їх викликають на військові збори.

"Це в першу чергу відбувається по двох організаціях: організація сухопутних військ військово-патріотичного руху" БАРС "і організація військово-морських сил РФ "Тигр". Звичайно ж, одними ув'язненими війну не виграти. Їх небезпека на полі бою не така, як у професійних військових. Їх небезпека виходить якраз для мирного населення на окупованих територіях. Оскільки дуже часто це закінчується пограбуваннями, вбивствами, бійками й так далі. Як метод залякування для окупованих територій і людей там, цих людей (зеків - УНІАН) можуть використовувати там. Але як метод участі в бойових діях, як військовослужбовців - ні", - упевнений Мусієнко.

Ув'язнені на війні в Україні

Як раніше повідомляв УНІАН, Російська Федерація продовжує приховану мобілізацію чоловіків для війни проти України. За повідомленнями Генштабу ЗСУ, окупанти продовжують вербувати "новобранців" серед ув'язнених і людей із наркотичною та алкогольною залежністю.

За даними деяких ЗМІ, власник приватної військової компанії "Ліга" (раніше ПВК Вагнера) Євген Пригожин особисто вербує ув'язнених у російських колоніях для участі у війні проти України. 

Днями у мережі з'явилося відео з власником ПВК "Вагнер" Євгенієм Пригожиним, відзняте в одній з російських колоній, коли той закликав в'язнів вступати у добровольчі батальйони для війни проти України.

Російські ЗМІ з'ясували, що ПВК "Вагнер" вдалося завербувати для війни в Україні понад тисячу в'язнів.

Коментуючи ситуацію із вербовкою в'язнів, Пригожин зазначив: "Ті, хто не хоче, щоб у ПВК воювали ув'язнені, дітей своїх на фронт відправте. Або ПВК та зеки, або ваші діти – вирішуйте самі". 

Вас також можуть зацікавити новини: