Ученые обнаружили нетипичное излучение / wikimedia.org

Європейські вчені виявили атипове випромінювання фотонів у космічних рентгенівських променях і припустили, що воно може бути свідченням існування частинок таємничої темної матерії, результати своїх досліджень фізики планують опублікувати в Physical Review Letters в середині грудня, передає РИА Новости.

Група дослідників під керівництвом Олега Ручайського, вченого з EPFL, і професора Leiden University Олексія Боярського, провівши аналіз рентгенівських променів, що випускаються двома небесними об'єктами - скупченням галактик у Персея і галактика Туманність Андромеди, виявили дивовижну аномалію, яку неможливо пояснити помилкою у вимірах. Спійманий сигнал представляв собою слабку атипову фотонну емісію, яку неможливо віднести до випромінювання якої-небудь відомої форми матерії.

Читайте такожВчені сумніваються, що воду на Землю принесли комети - BBC

Відео дня

"Якщо це відкриття підтвердиться, то воно може призвести до будівництва нових телескопів, спеціально призначених для вивчення сигналів від частинок темної матерії. Ми будемо знати, де шукати, щоб простежити темні структури в просторі, і будемо в змозі відновити історію формування Всесвіту», - сказав Олексій Боярський.

Довідка. Темна матерія - загальна назва об'єктів Всесвіту, недоступних прямим спостереженням сучасними астрономічними засобами, але побічно спостережуваних через гравітаційні ефекти, якими вони впливають на видимі у Всесвіті об'єкти. Існування темної матерії безпосередньо не доведено, є лише непрямі передумови, що вказують на можливість її присутності. За попередніми підрахунками, маса темної матерії становить близько 80% від маси Всесвіту.