Місяць / REUTERS

Космічне агентство NASA опублікувало список з 9 американських компаній, з якими буде співпрацювати над відправкою апаратів на поверхню супутника в рамках програми NASA CLPS. Одна з компаній - Firefly Aerospace - заснована українцем і має офіс у Дніпрі.

Про це повідомляє Delo.ua.

Підприємства, обрані NASA, будуть змагатися за гроші агентства, надавши свої послуги по доставці наукових вантажів або техніки на поверхню супутника. Загальна сума контрактів, яку можуть отримати учасники CLPS — більше 2,6 мільярдів доларів.

Відео дня

Читайте такожNASA успішно посадив робота InSight на Марсі (відео)

Компанії, що потрапили в список: Lockheed Martin, Astrobotic, Moon Express, Masten Space Systems, Deep Space Systems, Draper, Intuitive Machines, Orbit Beyond і Firefly Aerospace. У останньої — українські корені.

Компанія створена на базі Firefly Space Systems, яку в 2017 році викупив і перезапустив український підприємець і засновник Noosphere Ventures Максим Поляков. Вона розробляє легкі транспортники для доставки вантажів на навколоземну орбіту. Її головний офіс знаходиться в США, але R&D-центр (науково-дослідний і дослідно-конструкторський центр) підприємства відкрився в Дніпрі. Там розробляють електрореактивный двигун і супутник. Компанія ще не проводила тестові або комерційні пуски — перші випробування заплановані на 2019 рік, коли вона отримає доступ до космодрому.

Відзначається, що NASA розглядає варіант надання коштів на розробку апаратури і дослідження, проте в компанії не очікують, що всі 9 підприємств досягнуть успіху в освоєнні Місяця. Програма CLPS стане першим кроком на шляху до повторної відправки людини на Місяць.