Вартість і точна дата початку продажів новинки поки не відомі \ фото з відкритих джерел

Компанія IKEA представила прототип фіранки під назвою Gunrid, яка не тільки стане відмінним доповненням до інтер'єру, але і очистить повітря в приміщенні: її тканина покрита шаром фотокаталізатора, який під впливом світла знищує всі шкідливі речовини.

Читайте такожВ IKEA розробили укриття для таборів біженців з сонячною батареєю і розетками

«З допомогою своєї новинки ми не тільки даємо можливість дихати чистим повітрям у будинку, але і сподіваємося, що Gunrid підвищить поінформованість людей про забруднення повітря всередині приміщень, надихне на зміни своєї поведінки, які сприятимуть очищенню повітря у всьому світі, передає naked-science.ru. Це наш перший продукт, що використовує таку технологію, але ця розробка дасть нам можливість для майбутніх застосувань і на інших текстильних виробах», - говорить Олена Припп-Ковач, голова відділу сталого розвитку Inter. IKEA Group.

Відео дня

Забруднення повітря - одна з головних проблем сучасності, і в рамках її рішення вживається безліч заходів і дій, спрямованих на зниження рівня шкідливих частинок, на різних масштабах, аж до втручання уряду і законодавства. Для звичайного ж споживача існує широкий вибір пристроїв для очищення повітря в приміщенні. Тепер одним із них можуть стати фіранки від IKEA. Принцип їхньої роботи заснований на фотокаталізі - процесі збудження хімічних реакцій під дією світла в присутності речовин (фотокаталізаторів), які поглинають кванти світла і беруть участь у хімічних перетвореннях учасників реакції.

Магнітні частинки на поверхні тканини під впливом сонячного світла прискорять процес окислення шкідливих речовин, тим самим очищаючи повітря, яке потрапляє в квартиру через вікно. Інших подробиць про матеріал фіранок в компанії не розголошують, обмежившись заявою про те, що технологія схожа на фотосинтез рослин. Фіранки Gunrid з'являться в магазинах вже в наступному році, але ні їхня вартість, ні їхня точна дата початку продажів поки не відомі.

За останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, забруднення повітря - щорічна причина смерті близько 7 млн осіб. Шкідливі відходи провокують безліч хвороб і летальних наслідків у Китаї та Індії. Навіть в Австралії, де ситуація в цілому краща, забруднення повітря промисловими підприємствами викликає близько 3 тис. передчасних смертей в рік, що обходиться країні в $24 млрд.