Марк Цукерберг / REUTERS

Група акціонерів компанії Facebook наполягає на тому, що засновник одноіменної соцмережі Марк Цукерберг має піти з посади голови правління.  

Читайте такожДані сотень мільйонів користувачів Facebook знайшли у відкритому доступі

Як повідомляє ТСН, відповідна заява розміщена на сайті Комісії з цінних паперів і бірж США напередодні річних зборів акціонерів.

Відео дня

Зокрема, автори ініціативи включили свою пропозицію у план обговорення на річних зборах, які пройдуть 30 травня. 

Акціонери наголошують, що з липня 2018 року оцінна вартість Facebook рухнула на 40% через рішення керівництва і правління, які не змогли захистити вартість акцій. 

Вони зазначають, що в компанії є дискримінація деяких акціонерів: низці власників акцій надається більше прав голосу. Це насамперед стосується Марка Цукерберга, при тому, що йому належить лише 13% акцій компанії, в правлінні за ним закріплена частка в 51% всіх голосів. 

Таким чином Цукерберг має можливість фактично одноосібно контролювати компанію.

"Без рівних прав голосу акціонери не можуть залучити керівництво до відповідальності", - підкреслюють автори заяви. Вони нагадали про звинувачення, які привели до падіння вартості компанії - зокрема, поширення на базі Facebook неправдивої інформації та втручання у вибори. 

"Фейкові новини, втручання у вибори і загроза нашій демократії - акціонерам потрібно щось більше, ніж просто заперечення цього, спроби ухилитися і відстрочки з відповіддю", - додали в заяві. 

Інша заява вимагає призначити головою ради директорів компанії незалежного директора замість Марка Цукерберга. Ця пропозиція має на увазі поділ посад генерального директора і голови правління. 

Чистий прибуток Facebook Inc., що володіє найбільшою в світі соцмережею, за четвертий квартал 2018 року склав $6,8 млрд. За підсумками минулого року прибуток компанії досяг $22,1 млрд. Це на 39% більше, ніж роком раніше. Настільки високі показники багато в чому пояснюються зростанням кількості користувачів соцмережі і збільшенням рекламних надходжень: станом на грудень 2018 року число активних користувачів соцмережі склало 1,52 млрд.