Вчені побачили загибель зірки, схожої на Сонце / фото: Rainee Colacurcio

Зірка під назвою T Ursae Minoris – це червоний гігант, дуже розжарений тип на завершальному циклі свого існування. Вона розташована за три тисячі світлових років від Землі у сузір’ї Малої Ведмедиці. Всього за кілька мільярдів років наше Сонце теж стане таким червоним гігантом. Воно розшириться до таких розмірів, що планети внутрішнього кола будуть поглинуті.

«Ми очікуємо, що наше Сонце і T Ursae Minoris закінчать своє життя досить спокійно і повільно у порівнянні з надновими зірками, яких врешті чекає потужний і яскравий вибух», - цитує Newsweek головного автора дослідження з Австралійського національного університету Мередіт Джойс.

Читайте такожВчені побачили, як загине наша Сонячна система

Відео дня

Астрономи підмітили, що зірка, вік якої сягає 1,2 мільярда року, переживає низку імпульсів у своїй передсмертній агонії, під час яких її розмір, яскравість і температура сильно варіюються.

«Виробництво енергії в T Ursae Minoris стало нестабільним. На цьому етапі ядерний синтез спалахує глибоко всередині, спричиняючи, так би мовити, «гикавку», яку ми називаємо термальними імпульсами», - пояснила Джойс.

«Ці імпульси спричиняють радикальні, швидкі зміни у розмірі і яскравості зірки, які можна виявити впродовж століть. Імпульси старих зірок на зразок T Ursae Minoris також збагачують цілий Всесвіт елементами, такими як вуглець, азот, олово і свинець», - додала вона.

Впродовж останніх трьох десятиліть команда вчених спостерігала за цими імпульсами, які дають рідкісні підказки на процес старіння зірок.

«Ми переконані, що зірка на порозі свого останнього імпульсу. І ми розраховуємо побачити, як вона ще раз розшириться. Це одна з рідкісних можливостей, коли ознаки старіння зірок прямим чином можна спостерігати за час людського життя», - пояснила Джойс.

Читайте такожЗемля пережила потужний удар радіації з Сонця 2 тисячі років тому

Автори дослідження вважають, що у наступні кілька тисяч років T Ursae Minoris перетвориться на білого карлика – відносно невеликий і надзвичайно щільний залишок зірок, які втратили свої зовнішні шари й витратили більшу частину свого водню і гелію. Такі зірки поступово холонуть, наближаючись до кінця свого життя.

Вчені переконані, що останні спостереження підтверджують гіпотезу про те, що Сонце теж у свій час перетвориться на червоного гіганта, перш ніж розтратить свої зовнішні шари й залишить по собі лише білого карлика. Це станеться приблизно через п’ять мільярдів років.

«Воно стане значно більшим з наближенням смерті, поглинувши Венеру, Меркурій і, вірогідно, Землю в процесі. А потім стиснеться до білого карлика», - сказала Джойс.