Ілюстрація / REUTERS

"Стресовані" народи і країни, що переживають кризу, часто звертаються до авторитарного правителя, готового встановити справедливість і процвітання "сильною рукою".

Навіть у найволелюбніших колах про Піночета або Лі Куан Ю нерідко говорять як про натхненників економічних чудес Чилі й Сінгапуру. Проте статистика показує, що авторитаризм ніколи не сприяв більшому зростанню економіки, ніж демократія. До такого висновку прийшли автори статті, опублікованої в журналі The Leadership Quarterly, передає Naked Science.

Австралійські дослідники Стефані Риціо і Ахмед Скалі зіставили інформацію із 133 країн за період з 1858 по 2010 рік. За допомогою історичного архіву Archigos для кожного року і для кожної країни був визначений лідер (у деяких випадках ним виявився неформальний глава держави). Відомості про характер його режиму були отримані з бази даних Polity IV, дозволивши встановити "ступінь демократичності", за 10-бальною шкалою, причому 6 балів і нижче вказували на ту чи іншу ступінь авторитаризму.

Відео дня

Читайте такожThe Economist: Демократії в Україні й інших країнах регіону потрібна підтримка, а не упереджені стереотипи

Нарешті, ці оцінки вчені порівняли з даними по ВВП на душу населення для того або іншого року в кожній країні. Аналіз показав, що автократичні правителі демонструють себе у кращому випадку на рівні демократичних, спритно використовуючи й без того існуючі економічні тренди. Однак такі випадки виявляються скоріше винятками: в переважній більшості недемократичний режим негативно позначається на економіці країни.

Це стосувалося не тільки таких суворих правителів, як Мао Цзедун, але й "освічених" Лі Куан Ю та інших. Та і їхній вплив на економіку одним ВВП не обмежується. Вчені показали, що авторитаризм настільки ж негативно впливає на зайнятість населення, а також на фінансування освіти і охорони здоров'я в країні.

Нагадаємо, раніше засновник SpaceX і Tesla мільярдер Ілон Маск висловив побоювання, що штучний інтелект створить "безсмертного диктатора, від якого ніколи не позбутися".

Довідка. Авторитаризм - режим правління, при якому вся або більша частина влади зосереджена в руках однієї особи або групи осіб. Роль представницьких органів влади зведені нанівець або занижені. Характерною рисою є зведення нанівець місцевого самоврядування, застосування репресій і терору. Крайня форма авторитаризму - тоталітаризм.