На планеті могли бути глибокі океани і помірний клімат  / NASA

На Венері міг бути стабільний клімат протягом мільярда років, поки таємнича катастрофа не змінила планету на «пекельну».

Про це йдеться на Science alert.

Група вчених у ході математичного моделювання 3D GCM (модель загальної циркуляції) дійшла висновку, що Венера «більшу частину своєї історії провела з поверхневою рідкою водою, тектонікою плит і зі стабільним помірним кліматом».

Відео дня

Читайте такожВсесвіт може виявитися на два мільярди років молодшим за передбачуване – вчені

Дослідники припускають, що цей період «земної» кліматичної стабільності з рідкою водою в океанах Венери міг тривати до 3 мільярди років, базуючись на низці симуляцій кліматичних умов давньої планети.

Вони, зокрема, розглядають сценарій із давнім існуванням як глибоких (310 метрів), так і мілких (10 метрів) змодельованих океанів від 20 до 40 градусів за Цельсієм, а також сценарій водного світу, де океан покриває всю планету.

Помірний клімат, вважають учені, змінився на неймовірно жаркий і токсичний 700 мільйонів років тому, можливо, внаслідок інтенсивної вулканічної активності) – коли магма тверднула на поверхні планети, призупинивши цикл поглинання вуглекислого газу гірськими породами й перешкоджаючи реабсорбції газу.

Учені переконані, що, якщо припущення правильні, екзопланети у так званій «зоні Венері» можуть містити рідку воду і помірний клімат.

Як повідомляв УНІАН, минулого місяця надмасивна чорна діра в центрі галактики Чумацький Шлях виробляла загадкові спалахи. Астрономи з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі пов'язують це з тим, що вона відчуває голод галактичних масштабів.