На Мамай-Горі у Запорізькій області знайшли не пограбоване поховання скіфського воїна віком близько 2,5 тисяч років.

Відео дня

Про це повідомляється на Facebook-сторінці Мамай-Гори. За словами археологів, поховальний комплекс складався з двох могил.

Читайте такожНа Полтавщині археологи знайшли золото та зброю скіфів (фото)

Одне з поховань було центральним, а друге – супровідним. У першому був похований літній чоловік, і ця могила була пограбована ще у давнину.

А ось друге поховання було з багатьма унікальними знахідками.Там знайшли кістки юнака 18-20 років, очевидно, зброєносця видатної людини. 

У похованні знайшли рідкісну для скіфів сіроглиняну амфору, уламки кістяних псаліїв і застібки для кінської вузди. Зі зброї – залізну бойову сокиру, бронзові та кістяні стріли, а окраса всього комплексу – скіфський короткий меч акінак із золотими обкладками, листами руків’я, перехрестям та ковпачком для вістря.

Також у похованні юнака знайшли прикраси – намисто зі склопасти, підвіски із зубів благородного оленя, золоту сережку та золоту підвіску із крейдяною вставкою.

Археологи зазначають, що знайдений комплекс поглиблює час зародження скіфського могильника на Мамай-Горі до VI ст. до н.е., тоді як абсолютна більшість досліджених пам’яток скіфської доби тут датуються IV-III ст. до н. е. 

Раніше у Вінницькій області в селі Гопчиця знайшли кістки великої тварини. Селяни спочатку думали, що наткнулися на мамонта. Але науковці визначили — це рештки волохатого носорога.