Відкриття на розкопках в Мексиці вказує, що полювання на мамонтів було організоване куди складніше \ Вікіпедія

У Мексиці виявлено скелети як мінімум 14 мамонтів. Таке іноді трапляється, але зараз вперше стало ясно, що вже 15 тис. років тому люди влаштовували пастки для мамонтів.

Читайте такожВчені з’ясували обставини загибелі останніх мамонтів на Землі

В районі села Тультепек на північ від Мехіко були знайдені дві такі пастки, очевидно спеціально викопані і замасковані ями, в які падали мамонти, після чого мисливці їх вбивали. Цілком можливо, що стародавні люди спеціально підганяли мамонтів у бік пасток, передає Бі-бі-сі.

Відкриття пасток кардинально змінює наші уявлення про те, як доісторична людина полювала на цих величезних тварин. Мексиканські археологи кажуть, що в цьому районі може бути знайдено ще більше пасток для мамонтів.

Досі вважалося, що люди полювали лише на хворих або поранених мамонтів, або коли тварини самі потрапляли в природні пастки, такі як болотна трясовина.

Але відкриття на розкопках в Мексиці вказує на те, що полювання на мамонтів було організоване куди складніше.

Директор мексиканського Інституту антропології та історії (INAH) Дієго Прієто Ернандес каже, що останнє відкриття - поворотний момент в нашому розумінні того, як стародавні люди взаємодіяли з величезними ссавцями.

Кожна пастка являє собою яму глибиною в 1,7 м і 25 м в діаметрі. Вони були розраховані на те, що потрапивши туди мамонт не міг вибратися.

Перший скелет мамонта в районі Тультепек був виявлений в 2016 році. Судячи зі стану кісток, він був оброблений на м'ясо людьми.

Згідно домінувавшим тоді науковим уявленням, оскільки в тій місцевості було болотисте озеро, люди просто чекали, коли мамонт застрягне в болоті, і потім на нього нападали.

Мамонти, як і споріднені їм слони, воліють не відходити далеко від джерел питної води.

Деякі вчені підозрювали, що первісні мисливці заганяли здобич в небезпечне для неї місце, але у цієї теорії не було підтвердження.

Зараз, після виявлення ям-пасток, стає ясно, що людське суспільство в той час вже було організовано в достатній мірі для того, щоб викопувати глибокі ями потрібного розміру з мінімальними наявними інструментами, а також розуміло поведінку мамонта і вміло нею маніпулювати.

15 тис. років тому в цій частині Північної Америки жило багато так званих колумбійських мамонтів. Їх скелети відносно часто знаходять поблизу стародавніх озер, звідки і пішла теорія, що вони просто в'язли в болотистій місцевості.

Колумбійські мамонти були крупнішимиза своїх родичів в Європі і Азії.