Учені припустили, що найдавніші тварини спарювалися з усіма без винятку \ УНІАН

Схильність до одностатевих стосунків "закладена" в тваринах від самого початку, а учені-еволюціоністи ставилися до них неправильно весь цей час.

Читайте такожОдностатеві пари, нові тваринки та інклюзивність: у смартфонах невдовзі з'являться нові "революційні" емодзі (відео)

Таке припущення висловлюється у новій роботі дослідників з Йельського університету, передає ТСН з посиланням на Live Science. Якщо вони мають рацію, то одностатевий секс, можливо, не розвинувся незалежно у різних тварин з адаптаційних причин. Можливо, він з'явився дуже рано і триває просто тому, що участь в ньому незатратна з еволюційного погляду.

Відео дня

Як зазначається, у еволюційній науці одностатева сексуальна поведінка тривалий час розглядалася як загадка: чому тварини витрачають час і енергію на те, щоб займатися сексом, який не передасть їхні гени наступному поколінню? І все ж одностатева сексуальна поведінку спостерігається принаймні у 1500 видів. 

Учені припустили, що найдавніші тварини, які розмножувалися статевим шляхом, просто спарювалися з усіма без винятку представниками свого виду – незалежно від статі. Можливо, це був логічний шлях еволюції, тому що всі ознаки, які відрізняють самок від самців, "енергетично дорогі". Таким чином, будь-які зусилля, витрачені на одностатеве спаровування будуть компенсовані відсутністю витрат енергії на розвиток і підтримку різних вторинних статевих ознак.

Це означало б, що одностатева і різностатева сексуальна поведінка "почалася на рівних", на початку еволюції тварин. Це пояснює, чому одностатевий секс настільки поширений у всьому тваринному світі: він не еволюціонував багато разів незалежно, а був частиною еволюційної спадщини від самого початку.

Зазначається, що якщо виходити з припущення що одностатевий секс є явищем новим і потребує багато енергії, то незрозуміло, як він міг набути розповсюдження. Для цього він мав приносити дуже великі переваги виду – іноді так і є, але не завжди.

Водночас, якщо припустити що це давнє явище, яке не проносить виду «збитків», то його поширеність стає більш зрозумілою, навіть попри відсутність очевидних переваг.

Як приклад учені наводять деяких голкошкірих, серед яких морські зірки і морські їжаки. Вони з’явилися понад 542 млн років тому – і одностатеві стосунки серед цих давніх істот також поширені.