Наскельний малюнок полювання на буйвола / фото Ratno Sardi / nature.com

Наскельний малюнок полювання на буйвола, знайдений на стіні печери на індонезійському острові Сулавесі, є найдавнішим серед відомих на даний момент твором сюжетного живопису і зображенням тварини.

Як стверджують австралійські дослідники, малюнку не менше 44 тисяч років, йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature, передає Бі-Бі-Сі.

Найдавніший у світі малюнок, зроблений людською рукою, знаходиться в Південній Африці і налічує 73 тисячі років. Але картина з Сулавесі зображує не просто об'єкт, а сцену в русі й розвитку. Крім того, доісторичний автор (або автори) проявив фантазію: люди-мисливці намальовані з хвостами й свинячими рилами.

Відео дня

Читайте такожУ печері Південної Африки вчені виявили таємничий стародавній знак (фото)

Співавтор статті Адам Брум, археолог з Університету Гріффіта в Брісбені, вперше побачив розпис два роки тому. А виявив його індонезійська колега, який дістався до входу в печеру, видершись на фігове дерево.

"Коли фотографії з'явилися в моєму айфоні, я голосно вилаявся від подиву, - розповідає Брум. - Я бачив сотні наскельних малюнків з нашого регіону, але зображення полювання мені не траплялося".

Площа, вкрита малюнками, досягає п'яти метрів у ширину. Там можна побачити двох аноа (целебеський карликовий буйвол), одного з яких оточують кілька мисливців зі списами і, можливо, мотузками в руках, а також місцевих диких свиней.

Деякі вчені не впевнені в тому, що картина являє собою композицію, пов'язану загальним задумом. Це може бути набір зображень, зроблених багатьма людьми в різний час, вважає експерт по стародавніх наскельних зображеннях з британського університету Дарема Пол Петіт.

фото Maxime Aubert/PA Wire

За даними радівуглецевого аналізу, бики, можливо, були намальовані на три тисячі років пізніше, ніж одна зі свиней.

Картина знаходиться у вапняній печері на схилі гори Буду Сіпонг на півдні Сулавесі, острова на схід від Борнео.

Вік наскельних малюнків, як і інших стародавніх артефактів, визначається методом радіовуглецевого аналізу. Кальцієвий наліт, поступово покриває малюнки, містить невелику кількість ізотопів торію та урану. Вимірявши його і знаючи періоди напіврозпаду, фахівці можуть приблизно вирахувати час, коли наліт почав утворюватися.

На Сулавесі практично щорічно відкривають нові наскельні розписи. На сьогодні їх кількість сягнула 242. Але вони не настільки стародавні.

У минулому році на Борнео знайшли малюнок, зроблений 40 тисяч років тому.

Досі вважалося, що найдавніші зразки сюжетного живопису знаходяться в Європі і були зроблені 14000-21000 років тому, йдеться в статті в Nature.