REUTERS

Ані хірургічні, ані бавовняні маски не можуть ефективно зупинити  поширення нового коронавірусу, коли хвора людина кашляє. Про це свідчить нове дослідження, опубліковане в журналі Annals of Internal Medicine. Однак, його автори зауважують, що потрібні додаткові дослідження, щоб остаточно визначити, чи можуть такі маски захистити від поширення нового збудника, який викликає COVID-19.

Як пише Newsweek, щоб перевірити ефективність деяких типів масок  проти SARS-CoV-2 (не варто плутати з SARS), вчені попросили чотирьох пацієнтів у Південній Кореї зайти в ізольовану кімнату негативного тиску.

Читайте такожВчені Університету Гонконгу назвали оптимальну для коронавірусу температуру

Відео дня

Добровольців віком від 35 до 82 років попросили кашлянути по чотири рази на п'ять різних чаш Петрі на відстані 20 сантиметрів від їхнього рота. Перший раз вони не одягали жодних масок. Після цього вони одягли хірургічні маски й повторили процедуру, а потім ще раз покашляли, але вже в бавовняній масці. В кінці добровольців попросили ще раз покашляти на чаші без маски. Видання зауважує, що хірургічні маски, які випробовували під час дослідження, мали розміри 180 на 90 міліметрів і складалися з трьох шарів. Багаторазові бавовняні маски мали розмір 160 на 135 міліметрів і складалися з двох шарів.

Після того, як учасники дослідження покашляли, вчені взяли мазки з внутрішнього і зовнішнього боку їхніх масок. Доктор Сон-Хан Кім з Asan Medical Center в Сеулі разом з колегами виявили, що вірус SARS-CoV-2 був на зовнішньому боці кожної маски. Але аналіз "більшості" мазків з внутрішнього боку був негативним.

Вчених здивувало, що вони виявили більше часточок вірусу на зовнішній частині масок, ніж на внутрішній. Вони виключають, що самі могли поширити вірус, коли збирали мазки, адже спочатку перевірили зовнішній бік масок.

Натомість вчені вважають, що часточки SARS-CoV-2 вирвалися назовні через краї маски. Або ж крихітні часточки коронавірусу під час сильного кашлю могли просочитися через полотно масок. Висновки підкреслюють необхідність мити руки після того, як довелося торкнутися зовнішнього боку маски.

Читайте такожУ МОЗі розповіли, з якого віку діти мають носити маску

"Цей експеримент не включав маски типу №95 і не відображає реальний процес передачі коронавірусу від пацієнтів з COVID-19, які носять різні види масок", - заважують автори дослідження.

"Ми не знаємо, чи маски скорочують відстань, яку долають заражені крапельки під час кашляння. У висновку, і хірургічні, і бавовняні маски здаються неефективними у запобіганні поширення SARS-CoV-2 кашлю пацієнтів з COVID-19 в довкілля і на зовнішню поверхню маски", - йдеться у висновках.

Потрібні додаткові дослідження для перевірки, чи маски скорочують ризик передачі COVID-19 від людей, у яких хвороба протікає безсимптомно або без кашлю.