ucsf.edu

Премія вручається у номінаціях «Біологічні науки» (Life Science) — п'ять нагород по $3 млн кожна, «Фундаментальна фізика» і «Математика». З іменами тих, хто став лауреатом премії можна ознайомитися на її офіційному сайті, пише Gazeta.ru.

Читайте такожНобелівську премію з економіки присудили за аналіз бідності та добробуту

Лауреатами цього року в області наук про життя — біології і медицини — стали Карл Дейссерот і Едвард Бойден за їх внесок у розвиток оптогенетики — методики дослідження роботи нервових клітин, яка полягає у впровадженні в їх мембрану спеціальних каналів (опсинів), що реагують на порушення світлом.

Відео дня

Ця методика дозволяє проводити фундаментальні дослідження роботи механізмів мозку. Крім того, нагороду отримали Джон Харді, що займається вивченням нейродегенеративних хвороб і виявив ген, мутації якого викликають хворобу Альцгеймера, Хелен Гоббс, яка досліджує вплив холестерину на організм і розробила препарати, які знижують рівень холестерину в організмі людини і тим самим перешкоджають розвитку серцевого нападу, а також Сванте Паабо, генетик, який розшифрував геном неандертальця.

Премія в області фундаментальної фізики буде вручена п'яти дослідним групам, які займалися вивченням нейтринних осциляцій, а в загальній складності її отримають 1300 осіб. Лауреатом «Премії за прорив» в області математики став Іан Агол, який вивчає множини.