REUTERS

Як повідомляє ТАСС, у церемонії закладки першого каменя в середу прийняла участь президент Чилі Мішель Бачелет.

"Це проект, який визначить розвиток національної астрономії, - цитують слова глави держави чилійські ЗМІ. - Труднощі були подолані, і все це коштувало того, оскільки у нас будуть нові можливості для спостережень".

Діаметр головного дзеркала телескопа, розділеного на сім сегментів, складе 25,4 метрів. Прилад дозволить отримувати зображення в 10 разів чіткіші, ніж зроблені за допомогою космічного телескопа Хаббл. Телескоп буде захищений куполом висотою з 22-поверховий будинок.

Відео дня

Читайте такожХаббл сфотографував край Великого Вибуху (фото)

Вчені очікують, що прилад допоможе їм зібрати більше інформації про чорні діри та небесні тіла, що розташовані за межами Сонячної системи, а також, можливо, знайти схожі на Землю планети. Крім того, дослідники сподіваються, що телескоп дозволить отримати зображення древніх галактик.

Як очікується, астрономічний прилад, розташований на висоті 2500 метрів, почне функціонувати в 2021 році. Вартість будівництва становить понад $500 млн. У проекті беруть участь США, Австралія, Бразилія, Південна Корея і Чилі.

В Атакамі, яка є одним з найбільш сухих місць на планеті, вже розташовано кілька астрономічних обсерваторій. Через свій клімат високогірне плато ідеально підходить для спостереження за космосом. У цій же пустелі збираються встановити Європейський надзвичайно великий телескоп (E-ELT), який може забрати звання найбільшого телескопа у GMT.