Роботу автоматичних детекторів запахів вдалося значно поліпшити, доповнивши сенсори штучним слизом. Як передає ВВС, відповідна наукова робота професора Університету Ворвіка Джуліана Гарднера (Julian Gardner) із співавторами опублікована в "Працях Королівського товариства".

Для створення слизу використовувалася суміш ряду полімерних матеріалів.

Детектори запахів мали значний недолік – вони набагато краще оцінювали силу запаху, ніж розрізнювали аромати. Робота Гарднера дозволила датчикам виконувати такі завдання, як розрізнення за запахом молока і вершків. Крім того, скоротився час, необхідний для аналізу.

Відео дня

olfactometer

Апаратура для вимірювання й оцінки запахів (ольфактометрії) широко використовується в харчовій промисловості, при виробництві ряду продуктів і напоїв. Існують також розробки для застосування ольфактометрів у цілях безпеки – на космічних кораблях і в рамках антитерористичних заходів.

В основі ольфактометричної техніки лежить той самий принцип, що й у людського нюху: численні датчики ідентифікують різні за конфігурацією молекули сполук.

Слиз, що покриває нюхові клітки тварин, має неоднакову реакцію на різні речовини. Тому вони з різною швидкістю проникають крізь слизовий шар і надходять на власне чутливі клітки. Мозок, обробляючи цю інформацію, може оцінювати склад повітря з достатньо високою точністю.

Додання аналогічної функціональності штучним вимірювачам запахів дасть змогу значно поліпшити їх чутливість, яка поки що значно нижча, ніж у живих істот.

У людини близько ста тисяч різних молекулярних рецепторів, які ідентифікують речовини, а прилади поки що здатні реєструвати від шести до дванадцяти запахів.

За оцінками дослідників, комерційне використання розробленої ними технології можливе в найближчі кілька років.

Лента.ру