Пляма на Сонці, яку вчені назвали AR3311, привертає до себе увагу науковців зі всього світу. Вони стверджують, що її можна побачити за певних погодних умов навіть неозброєним оком.

Як йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1", через такі плями силові лінії магнітного поля Сонця починають змінюватися, що призводить до сильних викидів енергії та плазми. Так відбуваються сонячні спалахи та корональні викиди маси чи викиди плазми у космос. А це викликає на Землі геомагнітні бурі, які відчувають на собі метеозалежні люди.

За словами учених, пік активності може відбутися упродовж кількох днів, тому застерігають: щоб побачити це явище, варто використовувати спеціальне обладнання, бо через звичайні сонячні окуляри можна пошкодити зір - настільки сильними можуть бути ураження.

Лікар-офтальмолог Володимир Мельник каже, що Сонце - джерело випромінювання різних променів світла з різною довжиною хвилі. Пряме споглядання Сонця небезпечне, адже на центральній області сітківки розташовані елементи, які відповідають за якісний зір. Також підвищена сонячна активність не залишається непоміченою і нашим організмом, каже лікар.

Тож для захисту свого зору медики рекомендують не тільки окуляри, а й банально прислухатися до власного організму.

Магнітні бурі у червні 2023

У червні очікується п'ять магнітних бур. Перша з них очікується 2 червня, наступна - 10 і 16 червня. Ці бурі будуть одноденними і слабкими (4 бали).

Потім сильна буря потужністю 5 балів триватиме три дні поспіль - з 18 по 20 червня. В останній день місяця - 30 червня - потужність бурі складе 4 бали.

Вас також можуть зацікавити новини: