Зуби належали людині періоду бронзової доби / фото Lara Cassidy

Учені виявили докази наявності бактерій, що викликають карієс і захворювання ясен, у корінних зубах людини віком 4000 років.

В останках зубів, виявлених у вапняковій печері в графстві Лімерик, Ірландія, дослідники виявили "безпрецедентну кількість" ДНК Streptococcus mutans, типу бактерій у роті людини, відповідальних за карієс, пише Independent.

Вважається, що зуби належали людині періоду бронзового століття. Команда заявила, що виявила й інші типи мікробів, що викликають захворювання ясен, зокрема Tannerella forsythia.

Відео дня

На основі аналізу вчені змогли реконструювати геноми - повний набір генетичного матеріалу - стародавніх бактерій.

Дослідники заявили, що їхня робота, опублікована в журналі "Молекулярна біологія та еволюція", допомагає пролити світло на те, як людська дієта розвивалася протягом століть, особливо щодо споживання цукру.

Вони також заявили, що S. mutans "винятково рідко" можна виявити в зразках стародавніх зубів, оскільки ця бактерія виробляє кислоти, що викликають карієс зубів, але також руйнує ДНК.

Дослідники заявили, що прохолодні, сухі та лужні умови печери в Кіллуразі, можливо, допомогли "винятковому збереженню" ДНК S. mutans.

Лара Кессіді, доцент Трініті-коледжу в Дубліні, сказала: "Ми були дуже здивовані, побачивши таку велику кількість мутанів у цьому 4000-річному зубі.

"Це надзвичайно рідкісна знахідка, і вона дає змогу припустити, що прямо перед смертю у цієї людини був високий ризик розвитку карієсу".

Однак дослідники вважають, що "високий вміст" ДНК S. mutans у корені одного зуба також потенційно може вказувати на дисбаланс або порушення мікробної спільноти в роті.

Вони сказали, що, ґрунтуючись на аналізі ДНК, обидві бактерії сильно змінилися від бронзового століття до наших днів, але додали, що любов людства до цукру в останні роки, можливо, мала "надмірний вплив" на їхню еволюцію.

Дослідники додали, що S. mutans здатна засвоювати цукри з харчових продуктів, що потрапили в зуби, для виробництва кислот, що дає змогу цій бактерії "процвітати", даючи їй перевагу перед іншими подібними типами бактерій.

Професор Кессіді сказав: "С. mutans дуже добре вміє обмінюватися генетичним матеріалом між штамами. Це дає змогу поширити вигідну інновацію по лініях мутантів, замість того, щоб одна лінія стала домінувати і замінювати всі інші".

Команда повідомила, що археологи спостерігали збільшення кількості зубних порожнин в рештках скелетів, коли люди почали займатися вирощуванням зернових, але руйнування зубів стало набагато більш поширеним явищем у період раннього Нового часу, починаючи приблизно з 1500 року нашої ери.

Археологічні знахідки - останні новини

Археологічні знахідки свідчать, що перші люди на європейському континенті оселилися на території, яка сьогодні належить Україні. Про це йдеться в дослідницькому звіті, опублікованому на сторінках авторитетного наукового видання Nature.

Зазначається, що ще в 1970-роках поблизу селища Королево на Закарпатті археологи виявили стоянку первісної людини. Знайдені тут кам'яні знаряддя вивчалися кількома дослідницькими групами. Хоча наукова важливість стоянки біля Королевого була визнана вже давно, головним питанням було датування найнижчих, тобто найбільш ранніх шарів з артефактами.

Вас також можуть зацікавити новини: