В Україні найбільшим антипіратським об’єднанням є Ініціатива «‎Чисте небо» / фото ua.depositphotos.com

Інтернет-піратство — одна з найскладніших проблем, з якою сьогодні стикаються творчі індустрії. Щорічно піратські сайти приносять сотні мільйонів доларів доходів від реклами, при цьому ні копійки не повертається початковим творцям або власникам контенту. Один з дієвих способів вирішення проблеми для правовласників — брати відповідальність за безпеку свого контенту та розширювати знання про методи й інструменти для його захисту.

В Україні найбільшим антипіратським об’єднанням є Ініціатива «‎Чисте небо», яка була створена 2013 року провідними медіагрупами країни з метою розвитку легального аудіовізуального продукту і боротьби з сайтами, що поширюють піратський контент.

Наприкінці 2020 року «Чисте небо» разом з Адвокатським об’єднанням Smartsolutions Law Group запустила проєкт гарячої лінії «‎Проти піратства», куди можуть звертатися як українські, так і іноземні власники аудіовізуального контенту, музичних творів, комп’ютерних програм, а також теле- і радіопередач за безкоштовною консультацією. Подібні соціальні ініціативи є поширеними серед більшості провідних антипіратських об’єднань у світі, які прагнуть зменшити глобальний негативний вплив недобросовісного медіабізнесу.

Відео дня

Найчастіше, у разі порушення прав інтелектуальної власності автора контенту, першочергово губиться юридичний аспект вирішення проблеми. Проєкт гарячої лінії «‎Чистого неба» супроводжують практикуючі адвокати Smartsolutions Law Group, які допомагають визначити необхідні правові механізми у кожному конкретному випадку порушення. Інші експерти Ініціативи за необхідності надають інформацію щодо технологічного аспекту боротьби з піратством — рекомендації щодо відпрацьованих інструментів для регулярного моніторингу та оперативного блокування піратського контенту в інтернеті, як сервіс Sudum.

В’ячеслав Мієнко, керівник Ініціативи «‎Чисте небо», підкреслює, що індивідуальна допомога у розв’язанні проблеми — це надзвичайна цінність, адже, за досвідом учасників Ініціативи, ситуації з порушенням прав інтелектуальної власності іноді здаються неоднозначними та складними саме психологічно. «Існує два сценарії, які зазвичай виникають при розміщенні нелегального контенту на сайті — адміністратори не реагують на запити або взагалі немає можливості вийти на зв'язок. І у таких випадках зневіритися та розгубуитися у подальших кроках дуже легко. Тож досвід учасників нашої Ініціативи говорить про те, що системний та терплячий підхід з використанням дієвих та перевірених інструментів спрацює досить швидко». 

В Україні наразі не існує аналогів безкоштовного консалтингу з питань піратства, тому потенціал розвитку такого сервісу достатньо великий. Спостерігається тенденція серед правовласників щодо захисту інтелектуальної власності, спричинена більш активним використанням онлайн-технологій. У світі працюють подібні гарячі лінії від антипіратських організацій (наприклад, у партнера Ініціативи «‎Чисте небо» — FACT, Великобританія) та крупних правовласників (наприклад, Microsoft, Disney), але вони зазвичай мають більш вузьку спеціалізацію — найчастіше для захисту програмного забезпечення, або іншу специфіку — дозволяють залишити відгук користувачеві, який помітив піратство. Для правовласників такий консалтинг працює у разі членства в антипіратській організації, а не на відкритих для всіх засадах, як, зокрема, у «‎Чистому небі».

Про гарячу лінію «Проти піратства»

Якщо ви правовласник та стикнулись з крадіжкою контенту, ви можете залишити заявку на сайті гарячої лінії з описом ситуації та оперативно отримати консультацію. За дотримання конфіденційності турбуватися не варто: Ініціатива «Чисте небо» зобов’язується жодним чином не поширювати отриману інформацію і персональні дані правовласників, а для адвокатів це має статус адвокатської таємниці (ст. 22 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»). При порушенні прав головне — заявити про це та почати діяти, адже мовчання — це негласна підтримка крадіїв контенту.

Детальніше: https://aphl.org.ua/

Про Ініціативу «Чисте небо»

Громадська спілка «Ініціатива «Чисте небо» є некомерційним і неприбутковим об'єднанням, створеним з метою розвитку легального аудіовізуального продукту і боротьби з сайтами, що поширюють піратський контент.

Ініціатива нараховує понад 20 учасників та партнерів, серед яких групи 1+1 media, StarLightMedia, Індустріальний телевізійний комітет (ІТК), Українська Антипіратська Асоціація (УАПА), компанії Recreativ, Volia, FILM.UA Group, Smartsolutions Law Group, Gemius, Getty Images, Publicis Group, асоціація ЄМА та інші.

Детальніше: https://legalcontentua.org/

Про Smartsolutions Law Group

Smartsolutions Law Group — група консалтингових компаній, яка надає рішення у правовій, податковій та фінансовій сферах. Команда фахівців (адвокати, юристи, судові експерти, бухгалтери, аудитори та аналітики) спеціалізується на боротьбі з піратством, захисті бізнесу та управлінні ризиками і супроводжує IT проєкти.

Детальніше: https://www.smartsolutions.ua/