Ілюстрація / REUTERS

У Раді національної безпеки і оборони України заявили, що розроблено комплекс заходів для посилення захисту персональних даних громадян від витоків.

Як повідомили у прес-службі РНБО, відбулося засідання Національного координаційного центру кібербезпеки - робочого органу Радбезу.

На засіданні секретар РНБО Олексій Данілов звернув увагу на незадовільний стан захищеності державних електронних інформаційних ресурсів, реєстрів, баз даних та інших інформаційних масивів та наголосив на удосконаленні практичної взаємодії між суб’єктами забезпечення кібербезпеки.

Відео дня

Читайте такожЗагроза конфіденційності даних: IT-фахівці розповіли про уразливість розумних пристроїв

«Важливим у цьому процесі є невідкладне інформування НКЦК про виявлені факти кібератак та кіберінцидентів на інформаційні системи державних органів, об’єктів критичної інфраструктури для здійснення координації з оперативного реагування, адже наслідки від кібератак можуть створити суттєву загрозу життєво важливим інтересам держави і суспільства», - підкреслив Данілов.

За його словами, цього року Національним координаційним центром кібербезпеки було успішно організовано локалізацію ряду кібератак на державні інформаційні ресурси.

«За результатами засідання НКЦК було розроблено комплекс заходів, спрямованих на покращення стану захищеності національних електронних інформаційних ресурсів, посилення захисту персональних даних громадян від витоків, а також підвищення ефективності взаємодії між суб’єктами забезпечення кібербезпеки та удосконалення нормативно-правової бази у сфері кібербезпеки», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, нещодавно в інтернеті з'явилося кілька телеграм-каналів, які розповсюджують персональні дані громадян. Зокрема, в мережі з'явилася інформація про дані 26 млн водійських посвідчень. 12 травня активно почали поширюватися фейки, що ця інформація пов'язана з роботою додатка «Дія».

Міністерство цифрової трансформації спростувало чутки про «злиття» персональних даних з мобільного додатку для оцифрованих документів «Дія».

«Додаток не має власної бази даних і не нагромаджує таку інформацію (мобільний додаток лише відображає інформацію з реєстрів). В Україні 9,5 млн водійських посвідчень, 6,5 млн з яких відображаються в додатку «Дія», - заявили в міністерстві.

Також 12 травня поліція відкрила провадження за фактом витоку персональних даних громадян на одному з анонімних телеграм-каналів.