Монумент Василю Великому в Києві \ фото з відкритих джерел

Сьогодні, 14 січня, в Україні потрійне свято. Християни східного обряду святкують Василя Великого, Обрізання Господнє і перший день нового року за старим стилем.

Обрізання Господнє. На восьмий день після Свого Різдва Ісус Христос, за старозавітним законом, прийняв обрізання. При здійсненні цього обряду Божественному Немовляті було дано ім'я Ісус. Господь прийняв обрізання для того, щоб ніхто не міг засумніватися в тому, що Він був справжньою Людиною, а не носієм примарної плоті, як учили деякі єретики.

Старий Новий рік. Традиція відзначати Старий Новий рік йде від розбіжності Юліанського календаря (або інакше календаря «старого стилю») і Григоріанського календаря - того, за яким зараз живе практично весь світ. Розбіжність календарів в 20-21 століттях становить 13 днів. Традиція відзначати це свято особливо поширена серед країн пострадянского простору.

Проте ми пропонуємо згадати, хто такий Василь Великий, як відзначають цей день, головні традиції і прикмети, пов'язані з ним. Святитель Василь Великий, поряд зі святителем Миколаєм Чудотворцем, здавна користувався особливим шануванням у православних. Частка мощів святителя Василя і понині перебуває в Почаївській Лаврі. Чесна глава святителя Василя зберігається в Лаврі святого Афанасія на Афоні, а правиця його — у вівтарі храму Воскресіння Христового в Єрусалимі.

Що відомо про Василя Великого

Святитель Василь Великий народився близько 330 року в місті Кесарії Кападокійської в християнській сім'ї Василя та Емілії. Батько святителя був адвокатом і викладачем риторики. Василь здобував освіту в Константинополі, а потім в Афінах, де досконало вивчив риторику і філософію, астрономію і математику, фізику і медицину. Приблизно в 357 році Василь повернувся до Кесарії, де деякий час викладав риторику. В Антіохії, в 362 році він був висвячений у сан диякона єпископом Мелетієм, а в 364 році висвячений у сан пресвітера єпископом Кесарийским Евсевием. Виконуючи своє служіння, святитель Василь проповідував і дбав про потреби своєї пастви, завдяки чому здобув повагу і любов. Святитель Василь був обраний Собором єпископів на Кесарійську кафедру. За своє коротке життя святитель Василь залишив нащадкам безліч богословських праць.

фото з відкритих джерел

Значення імені Василь

Ім'я Василь прийшло до нас з Візантії, де воно було дуже популярним. Про це свідчить велика кількість подвижників з ім'ям Василь, зарахованих до лику святих ще в епоху Середньовіччя. В цілому Церква згадує святих з ім'ям Василь за рік 96 разів. Ім'я Василь походить від грецького прикметника і означає «царський», «царственний».

Популярність Василя Великого

Святитель Василь Великий залишається одним з найбільш шанованих і улюблених святих Греції. Залишаючись прикладом доброго пастиря, який турбується про знедолених, хворих і сиріт, чуйного до чужих бід і оберігаючого свою громаду, він став прообразом грецького Діда Мороза. Саме від святого Василя діти в Греції отримують подарунки на Новий рік.

Традиції у Василів день

14 січня, день пам'яті Василія Великого, в народному календарі називали Василів день, або Овсень. З Василівого дня прийнято було найматися на роботи, тому з цього дня вівся звіт господарського року. Також Василя Великого вважали покровителем землеробства, і саме тому в цей день основним обрядом було засівання осель збіжжям. Перший посівальник на Новий рік, як правило, приносить у дім щастя. Вважається, що дівчата щастя не приносять, тому і засівати їм не годиться.