Салат "Рубіновий браслет" / фото: Віка Василенко

Святвечір, який православні християни святкують 6 січня, є найсуворішим днем Різдвяного посту. Цей пост покликаний очистити тіло і душу людини до одного з найбільш важливий свят православного календаря Різдва Христового.

За традицією на столі в різдвяний Святвечір має бути 12 пісних страв - на честь 12 апостолів.

Святвечір - переддень Різдва, коли слід відмовитися від їжі до появи на небі першої зірки. На наступний день 7 січня прийнято йти в гості до своїх хрещених, приносити їм обід. В цей день вже можна вживати в їжу м'ясо, молочні продукти і все, що можна було їсти в піст.

УНІАН зібрав для вас рецепти пісних і м'ясних салатів, які можна приготувати в Святвечір та на Різдво.

Рецепти пісних салатів

Салат з грибами і квасолею / фото: Віка Василенко

Салат з грибами та квасолею

Інгредієнти:

Квасоля варена або консервована — 250 Грам

Гриби — 250 Грам (печериці)

Цибуля ріпчаста — 1 Штука

Морква — 1 Штука

Рослинне масло — 2-3 Ст. ложок

Сіль — За смаком

Перець чорний мелений — За смаком

Кріп — За смаком

Процес приготування:

Цей салат можна приготувати з квасолі консервованої або вареної. Якщо гриби у вас свіжі, то вимийте їх і поріжте тонкими пластинками. Очистіть цибулю і моркву, поріжте їх тонко. На рослинному маслі обсмажте цибулю і моркву. Посоліть, поперчіть за смаком. До напівобсмажених цибулі і моркви, додайте гриби і смажте до готовності всіх продуктів. Гриби з овочами готові. Зніміть з вогню. Візьміть глибокий салатник, складіть туди квасолю, гриби, цибулю, моркву, кріп. Полити жиром від смаження овочів, посипати сіллю. Перемішайте салат.

Пісний салат зі скумбрією

Цей салат є відмінною заміною вже набридлому олів'є.

Інгредієнти:

Скумбрія - 200-300 гр

Консервований горошок - 1 банку

Картопля - 5 шт

Солоні огірки - 3 шт

Зелена цибуля

Пісний майонез для заправки.

Процес приготування:

Спочатку потрібно картоплю відварити і нарізати її дрібними кубиками. Також необхідно дрібно нарізати скумбрію, огірки, цибулю і додати зелений горошок. Салат солити не потрібно, адже риба солона сама по собі. Всі інгредієнти, заправити майонезом і прикрасити свіжою цибулею.

Відео: Наталія Василенко

Овочевий салат з маслинами і кунжутом

фото: Наталія Лебедєва

Інгредієнти:

Помідор — 3 Штуки

Перець болгарський — 2 Штуки

Цибуля ріпчаста — 0,5-1 Шт Маслини — 100-150 Грам

Олія оливкова — 4 Ст. ложки Оцет — 1 Ст. ложка (винний)

Сік лимонний — 1 Чайна ложка (або сік лайма)

Прованські трави — За смаком

Часник — 1-2 Зубчики

Петрушка свіжа — За смаком

Кунжут — 1 Чайна ложка

Сіль — За смаком

Процес приготування:

Підготуйте всі необхідні інгредієнти. Овочі та зелень очистіть, помийте. Помідори, перець і зелень наріжте не дуже крупно. Цибулю наріжте півкільцями. У салатнику змішати помідори, перець, цибулю, петрушку і маслини. Приготуйте заправку. Змішайте в мисці оливкова олія, оцет, подрібнений часник, сік лимона. Додати прованські трави і сіль за смаком. Заправте салат. При необхідності ще трохи посоліть і дайте йому настоятися 10-15 хвилин.

Рецепти салатів на Різдво з м'ясом і рибою

Салат "Різдвяне поліно"

Інградієнти:

Рис — 2/3 Склянки

Морква — 2 Штуки

Яйце — 2 Штуки

Сайра консервована — 1 Штука

Ріпчаста цибуля — 1 Штука

Плавлений сирок — 2 Шт Зелень — 1/2 Пучка

Сухарі з чорного хліба — 1/2 Склянки (перемелені в крихту)

Читайте такожЩо приготувати на Різдво: рецепти пісних страв на Святвечір і м ясних на 7 січня

Процес приготування:

Відваріть рис до готовності в підсоленій воді. В гарячий рис додаємо тертий плавлений сирок, перемішуємо масу. Харчову плівку змащуємо невеликою кількістю рослинної олії, викладаємо рисово-сирну масу тонким шаром. Потім викладаємо шар з тертої вареної моркви. Змащуємо його майонезом за смаком. З сайри зливаємо рідину, а рибу розминаємо виделкою і викладаємо наступним шаром. Змащуємо його майонезом, прибираємо зайвий рис. Потім посипаємо дрібно нарізаною цибулею і тертим вареним яйцем. А зверху змащуємо майонезом. Наступний шар — дрібно нарізана зелень. Це може бути петрушка або кріп. Акуратно згортаємо рулет. Відрізаємо від рулету шматочок, приставляємо до основного "поліну" у вигляді сучка. Посипаємо салат сухарної крихтою.

Святковий салат з курячим філе і ананасами

Куряче філе - 300 гр.

Гриби маринов. - 350 гр.

Ананаси консерв. - 250 гр.

Сир твердий - 100 гр.

Яйця - 4 шт.

Цибуля - 1 шт.

Для соусу: Йогурт густий - 250-300 мл

Гірчиця - 1 ст. л.

Маринад для лука:

Вода - 100 мл

Цукор - 1 ст. л.

Оцет - 1 ст. л.

Сіль - 0,5 ч. л.

Для прикраси - Кріп і помідори черрі

Процес приготування:

Спочатку необхідно замаринувати цибулю. Для цього дрібно нарізаємо його, зсипаємо в невелику баночку, засипаємо сіллю, цукром, заливаємо оцтом і окропом. Осталяем його маринуватися на 10 хвилин. Тим часом нарізаємо мариновані шампіньйони і варене куряче філе. Ананас нарізаємо невеликими шматочками. Все це змішуємо і додаємо натертий твердий сир і яйця. Цибулю додаємо в салат і перемішуємо. Заправляємо салат йогуртом і гірчицею.

Відео: Перевірені рецепти

Салат "Рубіновий браслет"

фото: Віка Василенко

Інгредієнти:

Куряче філе — 250 Грам

Цибуля — 1 Шт Картопля — 2 Штуки

Буряк — 2 Штуки

Морква — 1-2 Штук (якщо дрібна морква, то більше)

Горіхи волоські — 30-50 Грам

Гранат — 1 Шт Яйце — 2 Штуки

Майонез — За смаком

Сіль, перець чорний мелений — За смаком

Процес приготування:

Підготуйте продукти. Заздалегідь відваріть для салату овочі, м'ясо, яйця. Остудіть все, очистіть. Приготуйте тертку і приступайте до складання. Візьміть велике зручне блюдо для салату. У центр поставте склянку. Навколо склянки рівномірно розподіліть тертий картопля. Посоліть, поперчіть і зробіть зверху майонезну сіточку. Не варто лити багато майонезу, будуть погано триматися шари. Терту буряк розділіть на дві частини, одну частину розподіліть поверх картоплі. Налийте майонез. Далі морквяний шар, сіль-перець, майонезна сіточка. Волоські горіхи звільніть від шкаралупи, подрібніть в ступці. Розподіліть поверх моркви. Далі укладіть шар дрібно порізаної вареної курочки. Цибулину дрібно поріжте, обсмажте на столовій ложці рослинного масла, посоліть і розподіліть поверх курочки. Майонез не потрібен на цьому шарі. Далі йдуть терті курячі яйця. З білка з допомогою гострого ножа виріжте квіточки для прикраси салату. Решту можна натерти на крупній тертці. Тут потрібна майонезна сіточка. Тепер весь салат потрібно задекорувати буряком: зробіть рівномірний тонкий шар. Змастіть майонезом рівномірно, щоб легко приклеювалися зерна граната. І останній штрих — прикраса. Очистити гранат і викладіть зернятка щільно один до одного на салат. Дістаньте склянку. Салат настоюйте 15 хвилин — і подавайте до столу.