Кутя на Різдво і Святвечір

Новий рік позаду і зараз час задуматися про святковий стіл на Різдво, де головною стравою є кутя. УНІАН вирішив вам підказати рецепт дуже смачної куті на свято.

Кутя — це не тільки смачна страва, улюблена багатьма, але і символ доброго врожаю і достатку на цілий рік. Саме тому з покоління в покоління українські родини намагалися приготувати максимально смачну і багату кутю на Різдво, щоб весь рік не знати бід. За стільки років це блюдо отримало безліч інтерпретацій, адже кожна сім'я готує по-своєму кутю. Ми вам підкажемо декілька нетрадиційних і сучасних рецептів традиційної страви.

Кутю можна приготувати в мультиварці

Кутя в мультиварці

Незважаючи на те, що цій традиції вже багато сотень років, сьогодні не забули цю страву, а навпаки, адаптували до сучасного способу життя – кутю все частіше варять з рису, використовують кухонну техніку, таку як блендери, мультиварки. І в цьому немає нічого поганого. Кутя готується в мультиварці простіше, швидше, впорається кулінар будь-якого рівня.

Склад: мультистакан – 160 мл, 2 мультистакана пшениці або рису, 3 мультистакана води, 100-120 г маку, 100-120 г волоських горіхів, 200 г сухофруктів, (сушені яблука, курага, родзинки або ін.), 3 ст. ложки меду, щіпка солі цукати для прикраси (за бажанням).

Покрокове приготування: пшеницю або рис промиваємо і кладемо в чашу мультиварки. Наливаємо воду, кладемо щіпку солі і включаємо режим "Рис". Якщо ви будете готувати кутю із звичайної нешліфований пшениці, її бажано попередньо замочити на кілька годин, а потім залити водою у співвідношенні 1:2 і готувати на режимі "Гасіння" 2 години. Сухофрукти миємо, заливаємо окропом, щоб покрило (приблизно 2 мультистакана) і накриваємо кришкою або тарілкою, можна ще зверху покласти рушник. Нехай настоюються, поки готується пшениця. І сухофрукти, і настій нам знадобляться для додавання в кутю. Мак також заливаємо окропом і залишаємо приблизно на 40-60 хвилин. Отже, наша пшениця вже зварилася. Відкриваємо кришку мультиварки, перевіряємо, щоб зерна були м'які. Перемішуємо і не закриваємо кришку, хай поки вистигає. Зливаємо воду акуратно з маку (можна відкинути на сито) і перетираємо ручним блендером. З сухофруктів зливаємо одержаний узвар (компот). Нам знадобиться десь 200 мл. Сухофрукти ріжемо на шматочки. А в теплий компотик додаємо мед і розмішуємо. Тепер насипаємо в мультиварку до готової каші подрібнений мак, сухофрукти та волоські горіхи, які потрібно попередньо обсмажити (в духовці або на сухій сковороді). Перемішуємо. Заправляємо кутю медовим узваром. Порада: Якщо ви будете готувати кутю з нешліфованої пшениці, додайте мед з узваром ближче до подачі, т. к. від меду пшениця дубіє (стає твердою). Прикрашаємо перед подачею різнокольоровими цукатами.

Кутя з булгуру

Інгредієнти: булгур 0.5 ст., вода 600 мл, ізюм темний 50 г, мак 50 р, олія соняшникова рафінована 40 мл, мед 70 г, мигдаль 30 г, горіхи волоські 50 г, сіль 3 г.

Традиційно кутя готується найчастіше з цілих зерен спеціально підготовленої пшениці. Готується така пшениця досить довго, і не у кожного кулінара в результаті виходить смачна кутя.

Останнім часом, все частіше на кухні господині можна знайти булгур — цікаву і смачну крупу з тієї ж пшениці. Готується булгур швидко і просто, і логічно, що кулінари все частіше починають використовувати булгур для приготування різноманітних страв.

Так, з булгуру можна приготувати дуже цікаву кутю, яка стане прикрасою вашого святкового столу. Поєднуючи звичні для традиційної слов'янської куті продукти (мед, горіхи, мак, родзинки) та незвичні (наприклад, булгур і мигдаль), можна отримати дуже цікаву страву. Це дійсно дуже смачно.

Незвичайна кутя з булгуру

Як приготувати страву:

Для приготування візьмемо булгур, мед, воду, соняшникова олія, волоські горіхи, ізюм темний, мигдаль, мак, соняшникову олію, сіль. Півсклянки булгуру ретельно промити і викласти на сито, щоб добре стекла рідина. У товстостінному сотейнику розігріти 40 мл соняшникової олії, викласти до нього підготовлений булгур і обсмажувати, помішуючи, 3-4 хвилини. Довести до кипіння і готувати 5 хвилин. Додати сіль (3 грама) і готувати ще приблизно 15 хвилин на невеликому вогні під кришкою, до готовності булгуру. Охолодити під кришкою. Родзинки (50 г) перебрати і ретельно промити. Залити на 1 хвилину киплячою водою (приблизно 150 мл), а потім відкинути на друшляк. 50 грам волоських горіхів злегка обсмажити на сухій гарячій сковороді до смачного аромату. Охолодити і нарізати середніми шматочками. 50 грам маку ретельно промити, залити водою (приблизно 150 мл). Довести масу до кипіння, проварити 5 хвилин. Відкинути на друшляк, а потім подрібнити блендером (або іншим зручним способом) до виділення макового молочка. З'єднати булгур, родзинки, горіхи, мак, 70 грам меду, доведену до кипіння воду (100 мл). Ретельно перемішати. Викласти кутю на блюдо. Прикрасити мигдалем. Можна подавати з компотом або узваром.

Мак для куті

Як приготувати мак для куті

Обрядова різдвяна страва - кутя, завжди обов'язково містить мак, саме цей інгредієнт символізує достаток у сім'ї. Однак його не просто так кидають у кутю, а до цього готують спеціальним чином. Причому, існує декілька хитрощів, які потрібно дотримуватися для того, щоб мак вийшов дійсно смачний і запашний, а не жахливо скрипів на зубах.

Для приготування маку для куті знадобиться: 200 г маку, 100 г цукру; сіль.

Потрібно залити промитою гарячою водою чайник, поставити його грітися і потім мак залити окропом, залишити до охолодження. Пам'ятайте, вода повинна покрити мак для куті на 2-3 пальця. За час вистигання мак встигне розбухнути і він буде м'який до такої міри, що його буде виходити розтерти між пальцями. Тепер необхідно злити з маку охололу воду, але трохи залишити, інакше мак швидко висохне і стане надто сухим. Якщо у вас не вистачає терпіння чекати, поки вода повністю охолоне, то можна просто проварити мак для куті приблизно півгодини і потім швидко охолодити його в холодній воді. Потім слід покласти 3 столові ложки маку для куті в макітру і починати терти його макогоном. Якщо у вас в господарстві такого посуду немає, то можна скористатися маленькою каструлею і дерев'яним товкачем. Відразу після виділення макового молочка потрібно додати в макітру 2 ложки цукру і перетирати далі, при цьому мак знову потемніє. Добре розтертий мак для того, щоб приготувати кутю, необхідно перекласти в інший посуд і перетирати нову порцію таким же чином, поки ви не підготуєте весь мак, який необхідний вам для куті. Потім можете додати сіль, якщо хочете.

Якщо бажання терти мак по-старому відсутнє, то можете пропустити його через м'ясорубку кілька разів, або скористатися блендером. Коли мак побіліє від появи макового молочка, це означає, що макові зернятка розкрилися, а це нам і потрібно. В принципі, цукор додавати не так і обов'язково, достатньо в кутю потім додати мед. Тепер залишилось лише з'єднати підготовлений мак для куті зі звареним заздалегідь зерном, горіхами, родзинками, а безпосередньо перед подачею куті на стіл потрібно додати мед і добре перемішати. В принципі, ще можна додати рецепт куті з маком корицю, ця пряність прекрасно поєднується з усіма складовими, вона підсилює маковий смак.