На четвертий день у Бабича наступила клінічна смерть / фото УНІАН

Заступник керівника відділу економічних новин інформаційного агентства УНІАН Микола Бабич в лікарні після уколу анестезії переніс зупинку серця, впав у кому, в нього стався крововилив у мозок та інфаркт, після чого настала клінічна смерть.

Про це на під час круглого столу в УНІАН на тему «Безпека пацієнтів в лікарнях України» заявив родич Миколи Анатолій Терещенко.

Він повідомив хронологію подій в лікарні, що передували смерті відомого українського редактора та журналіста. За його словами, Микола загалом на здоров’я не скаржився, проте, «коли пішов у районну лікарню, йому сказали, щоб він видалив собі поліп у горлі, в ротовій порожнині». Микола здав усі необхідні аналізи та звернувся до міської лікарні для видалення поліпу.

Відео дня

«Його спочатку у лікарні обстежили і на наступний день назначили планову операцію. При цьому була присутня дочка, о 10.00 його забрали, зробили анестезію», - розповів Терещенко.

Він зауважив, що до цього хірург та анестезіолог сказали, що це звичайна, рядова операція, яка має тривати одну-дві години.

За словами родича, близько 12.00 до дочки вийшов лікар, сказав, що Миколі стало зле, пішла кров носом, і його поклали у реанімацію, у нього стався анафілактичний шок.

Терещенко додав, що коли сам приїхав до лікарні близько 15.00 - 16.00, йому заявили, що сталась позаштатна ситуація: у Миколи зупинилося серце і він впав у кому.

«На другий день йому зробили КТ (комп’ютерну томографію) і сказали, що в нього стався набряк головного мозку, але нічого страшного, тому що крововиливу немає. Завідувач відділення сказав, що відновити його (стан) є «справою честі», - розповів він.

Читайте такожЗа фактом смерті редактора УНІАН Миколи Бабича порушено кримінальне провадження

На третій день працівники лікарні зробили ще одне КТ. «Вони сказали, що нібито в них є ще один апарат, і сказали, що в нього стався крововилив у мозок і що стан важкий, що він якщо навіть виживе, буде просто біологічною масою», - наголосив Терещенко.

На четвертий день був викликаний кардіолог, почав перевіряти серце, зробили кардіограму та повідомили, що Микола переніс інфаркт. «Вони також викликали нейрохірурга, і він сказав, що втручання здійснювати не треба, але чому, мені так і не сказали», - зауважив родич загиблого.

За його словами, впродовж усього цього часу не було жодного операційного втручання. На четвертий день у Бабича наступила клінічна смерть.

«Зайшов у лікарню нормальний чоловік, а його там просто «усипили», - наголосив Терещенко.

Як повідомляв УНІАН, 25 січня пішов з життя заступник керівника відділу економічних новин інформаційного агентства УНІАН 48-річний Микола Бабич. Трагедія сталася в лікарні, куди він пішов для проведення простої планової операції. У Миколи залишились дружина Інна і троє дітей.

За фактом смерті відкрито кримінальне провадження. Як повідомили УНІАН у столичній прокуратурі, провадження порушено Печерським райуправлінням поліції Головного управління Національної поліції України в місті Києві за ст. 140 (неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником) Кримінального кодексу України.

У прокуратурі зауважили, що медична картка та інша медична документація буде вилучена слідчим. Хід подальшого розслідування залежатиме від результатів судово-медичної експертизи.

З окремим запитом щодо смерті колеги у Київській міській клінічній лікарні № 12 агентство УНІАН звернулося до Міністерства охорони здоров’я України.