Інцидент з побиттям активістом стався на Подолі 9 лютого / facebook.com/Сергій Мазур

Після затримання і резонансного побиття співробітниками поліції активістів С14 на київському Подолі журналісти з'ясували у співвітчизників, що вони думають про цей інцидент і про реформу поліції в цілому.

Відповідний матеріал під назвою «Поліція з народом?» вийшов у журналі «Новое время».

“Поліція повинна бути на боці закону. Хороший він чи поганий — це проблема влади. Реформатори нашої поліції купилися на зовнішні атрибути. Гарно вбрали, дали нову техніку, підняли зарплату. Але не створили службу психологічного контролю співробітників. Психічно нестійкі поліцейські — така ж біда, як і моральні виродки серед чиновників та політиків», - вважає фоторепортер, голова представництва Associated Press в Україні Єфрем Лукацький.

Відео дня

«Ми не можемо судити за одним інцидентом. Думаю, що в цілому поліція з народом. Водночас, на жаль, там багато людей, які дискредитують поліцію... Думаю, що хтось просто захотів скористатися моментом і чинити політичний тиск на главу МВС Арсена Авакова», - сказав генеральний директор групи компаній "Агротрейд" Всеволод Кожемяко.

Читайте такожПідозрюваний у побитті активіста на Подолі поліцейський вийшов на волю (відео)

«... до цього силові структури за старою традицією не реагували на подібні суспільні збурення або взагалі відповідали більш жорсткими діями. А от нинішня реакція на інцидент мені вбачається такою ж, як би реагувала на нього поліція західного формату. І в цьому я вбачаю позитивний момент», - зазначив кінорежисер Володимир Тихий.

«Я виступаю за звільнення Арсена Авакова з 2015 року, коли він максимально саботував люстрацію в МВС. І зберіг у відомстві тотальну корупцію і Беркут, який все нахабніше накидається на громадян. Аваков — реінкарнація погіршеного Віталія Захарченка (побіжний екс-глава МВС часів Віктора Януковича, - ред.)», - відповів народний депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв.

«Кричуще беззаконня — штурм відділення. Поліція повинна припиняти такі дії згідно із законодавством. Інше питання — порушення законодавства поліцейськими при виконанні обов'язків», - висловив свою думку президент торгово-промислового холдингу UBC Group Ігор Гуменний.

«Немає ніякого пояснення — ні юридичного, ні логічного — діям поліції, яка б'є ногами лежачих. Якими б не були вчинки останніх до цього. Вони вже лежать і не представляють ніякої загрози. Тому бити їх ногами з криками про Бандеру — це не тільки перевищення повноважень, це суперечить здоровому глузду. У Авакова і не було мети реформувати національну поліцію», - вважає голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

«Реформа поліції, на жаль, не завершена... Авторитет поліцейського впав нижче плінтуса. Зате піднявся градус ненависті зі всіх сторін», - заявила Зоя Казанжі, консультант з комунікацій агентства E'COMM.

Читайте такожБив, але "Лягай, Бандеро" не кричав: стало відомо, у чому підозрюють затриманого копа

«Це ж не перший випадок. Система мало в чому змінилася саме зверху. Тому що ключові керівники не пройшли люстрацію. Тому там є багато ідейних ворогів. У нас не відбулося ідеологічного перезавантаження. І виходить, що люди, для яких слова "Бандера" або "Майдан" рівнозначні команді "фас", вчинити по-іншому не можуть, для них це природно", - зазначив голова громадської організації "Центр UA" Олег Рибачук.

«Розчарування новою поліцією — явище закономірне не тільки тому, що поліція б'є активістів. А ті, хто за активістів, впевнені на всі сто, що активісти справжні?» - риторично запитав письменник і кіносценарист Андрій Кокотюха.

Як повідомляв УНІАН, у суботу, 9 лютого, поліція затримала кількох учасників акції "Хто замовив Катю Гандзюк?". Акцію планували провести під час зустрічі Юлії Тимошенко з виборцями на Контрактовій площі в Києві. Затриманих відпустили, проте конфісковані речі не повернули.

З групою підтримки вони пішли в Подільський райвідділ поліції вимагати, щоб їм віддали конфісковане. За версією активістів, це були медикаменти та газові балончики. Однак у поліції заявили, що у затриманих вилучили газові балончики і травматичну зброю.

За даними поліції, протестувальники нібито намагалися штурмувати відділення. На розміщеному відео конфлікту чітко видно, як поліцейські б'ють лежачих і чути, як один з них кричить «лягай, Бандеро!».

Вже ввечері всіх затриманих активістів відпустили. Державне Бюро розслідувань відкрило провадження щодо перевищення поліцейськими службових повноважень.

На наступний день, 10 лютого, начальник київської поліції Андрій Крищенко вибачився за слова свого підлеглого.

Повний текст матеріалу «Поліція з народом?» читайте у свіжому номері журналу "Новое время".