Підручник з'явився в школах в січні / фото УНІАН

Експерти Кримської правозахисної групи заявляють, що в підручнику з історії Криму для 10-го класу, який нещодавно з'явився в школах анексованого півострова, містяться висловлювання, що розпалюють ненависть до кримськотатарського народу.

Як повідомляє Кримська правозахисна група, підручник з'явився в школах у січні, ввести у навчальну програму його планують з 1 вересня 2019 року, якщо книгу схвалять керівники шкіл.

Відзначається, що в тексті підручника є твердження, що під час Другої світової війни частина кримських татар зустрічала німецьких окупантів з квітами і вином, і представники кримськотатарського народу були більш активно залучені до колабораціоністської діяльності порівняно з іншими етнічними групами Криму. Також у підручник включені твердження, що кримським татарам в місцях виселення безкоштовно роздавали їжу, присадибні ділянки і позики на будівництво житла.

Відео дня

Читайте також"Росія - миролюбна країна": у київській школі спалахнув скандал через підручник з російської мови (фото)

«Ці твердження спірні і не мають масових підтверджень з боку очевидців і потерпілих. Таким чином, у загальному контексті поданої в підручнику інформації вбачаються прояви мови ворожнечі. А саме, публікації висловлювань, які ставлять під сумнів загальновизнані історичні факти насильства і дискримінації під час депортації кримськотатарського народу», - йдеться в повідомленні.

Експерт Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова вважає, що підручник має бути негайно виключений зі списку навчальних посібників.

«У наших дослідженнях з розпалювання ненависті ми регулярно фіксуємо в підконтрольних Кремлю ЗМІ розпалювання ненависті до кримських татар, українців та інших груп. Використання для цих цілей підручника несе більш серйозну загрозу, тому що діти ще більше схильні до впливу пропаганди ненависті, ніж дорослі», - зазначила правозахисниця.

За словами керівника Центру громадянської освіти «Альменда» Валентини Потапової, формулювання в підручнику в підручнику можуть призвести до виникнення міжетнічних конфліктів.

«Це досить масштабний вплив, оскільки кількість дітей, які можуть почати вивчати кримську історію за цим підручником, приблизно 10-15 тисяч школярів на рік. І це тільки в тому разі, якщо за цим «підручником» вчитимуться тільки десятикласники. У разі рекомендації і для інших класів, кількість різко зросте. Такі мегаманіпуляції свідомістю підростаючого покоління, поза сумнівом, матимуть серйозні наслідки. Як трагедія з масовими вбивствами в Керчі безпосередньо пов'язана з масовою мілітаризацією свідомості, так і впровадження подібних підручників може призвести до злочинів на ґрунті ненависті по відношенню до кримських татар», - заявила Потапова.

Правозахисники додали, що кримські юристи вже звернулися з відкритим листом до «міністра освіти Криму» Наталії Гончарової, в якому вони заявили, що даний підручник порушує одразу кілька законів РФ, має бути вилучений з навчальної програми та визнаний таким, що розпалює міжнаціональний конфлікт.