Їжа повинна бути простою та дешевою / Arnapress.kz

Відразу після Прощеної неділі, якою завершується Масляний тиждень, починається Великий піст. У 2019 році Великий піст починається 11 березня і закінчується 27 квітня.

Що не можна їсти на Великий піст

За церковним уставом забороняється вживання в їжу продуктів тваринного походження - м'яса, молока, яєць, риби. Риба дозволяється лише два рази за час усього посту: на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) і на Вербну Неділю. У Лазареву суботу дозволяється ікра. З понеділка по п'ятницю, якщо на ці дні не випадає якесь свято, не вживається і рослинна олія.

Читайте такожВеликий піст у 2019: даті і правила

Відео дня

Їжа при цьому повинна бути простою і дешевою, а зекономлені гроші варто витратити на благодійність.

В деякі особливо суворі дні посту також забороняється термічно оброблена їжа і рослинна олія. Однак у деякі дні дозволяється вживання риби, гарячої їжі з маслом і навіть алкоголю (келиха червоного вина).

Найбільш суворим є останній тиждень перед Великоднем – страсна седмиця. У перший день після Масляної Чистий понеділок, а також у Страсну п'ятницю віряни взагалі нічого не їдять.

Щоб пост слугував зміцненню, мало відмовитися від «важкої» для травлення їжі - м'яса, жирів. Потрібно унеможливити будь-які зловживання, прянощами, гострої, солоної, кислої, солодкої, жирної їжі.

З духовної точки зору, всі 48 днів посту варто провести у смиренні, не можна влаштовувати гучні вечірки.

Також під час Великого посту заборонено вживання алкоголю. Тільки в деякі дні (зазвичай вихідні) дозволяється пити вино.