У Києві, як і у багатьох великих містах, існує проблема зі зловживанням алкоголю / фото УНІАН

Яке найбільш питуще місто в світі? Це Вільнюс, Москва, Сеул чи може Київ? І що статистика про споживання алкоголю може розповісти про місто і його культуру?

"Випиваня розглядається як ознака мускулінності в Києві. Люди не розуміють, як дорослий чоловік може бути тверезим увечері чи на свята. Вони будуть дивуватися: що з ним не так", - каже The Guardian киянка і журналіст Дарія Мещерякова.

Читайте такожАлкоголь може пошкодити ДНК людини

Відео дня

Минулого року влада столиці України заборонила крамницям продавати алкогольні напої з 11 вечора до 10 ранку, намагаючись скоротити масштаби запоїв на всю ніч. Чи спрацює це? Мещерякова каже, що зміна поколінь може скоротити споживання алкоголю у будь-якому разі. Тому що найбільші пияки - це чоловіки середніх років.

"Молоді люди у Києві, які виросли з інтернетом, не дуже зацікавлені у тому, щоб напиватися", - пояснює вона.

Видання додає, що пострадянські країни у Східній Європі серед найбільш питущих у світі, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Експерти організації підрахували кількість спожитого алкоголю в кожній країні світу серед людей від 15 років. У інших куточках планети країни, такі як Південна Корея, В'єтнам і Португалія разюче контрастують зі своїм регіоном і п'ють значно більше, ніж сусіди. Австралія, Канада і Європа загалом теж мають значний рівень споживання алкоголю. Але виявити лідерів-алкоголіків серед країн за допомогою наявних даних досить легко. Втім, якщо говорити про окремі міста, то ситуація складніша.

Приміром, Литва - найбільш питуща країна в Євросоюзі, згідно з даними ВООЗ. В середньому на кожного жителя країни припадає 15 літрів чистого алкоголю на рік. Це дорівнює 167 пляшкам 12%-го вина. Столиця країни - Вільнюс, набирає популярності як туристичний напрямок і потенційно може перетворитися на найбільш питуще місто світу. Але місцеві сумніваються у цьому.

Читайте такожВ 2018 році в Україні було зафіксовано майже 14 тис. нових випадків хронічного алкоголізму - експерти

"Проблема алкоголізму не така велика в столиці. Вона більш характерна периферії, де люди без роботи і не мають великого вибору, чим зайнятися у вільний час", - каже журналіст Зивілле Раскаускайте.

Цю думку підтверджують дані дослідження Литовської конфедерації бізнесу. Експерти виявили, що в сільській місцевості Литви проблема з алкоголізмом вдвічі більша, ніж у містах. Релігійні, культурні, соціальні і економічні фактори відрізняються в різних регіонах країн.

"У США Нью-Йорк і Лос-Анджелес випивають більше алкоголю ніж інші міста. І це досить очікувано", - сказав автор дослідження глобального вживання алкоголю з 1980-х років Макс Грісволд.

"Місця, такі як Юта, не дуже питущі. Тому що там вела мормонська громада", - пояснив він.

У деяких містах трудова культура використовує спільне вживання алкоголю як метод зміцнення команд. В Сеулі віддають перевагу напою під назвою соджу. Це рисовий напій з 20%-м вмістом алкоголю. Дослідження показали, що в середньому південні корейці випивають 13,7 чарок міцних напоїв на тиждень. І це вдвічі більше, ніж випиває, приміром, стереотипний росіянин.

Читайте такожВчені з'ясували, як впливає на похмілля послідовність вживання алкоголю

Аналітики ВООЗ виявили, що у світі щороку від шкідливого впливу алкоголю вмирає три мільйони людей. Здебільшого це чоловіки. І досвід Києва з його мачо-алкоголізмом, здається, підтверджує це твердження, середня тривалість життя українських чоловіків становить лише 64 роки.