SpaceX

12 квітня в Україні святкують День працівників ракетно-космічної галузі та Міжнародний день авіації та космонавтики. Свято присвячене першому польоту людини в космос. УНІАН склав список місць, куди можна сходити разом з дітьми в цей день, а також підібрав найкращі поздоровлення, листівки та вірші для тих, хто пов'язав своє життя з цією професією.

Історія Дня космонавтики

Свято відзначається щорічно в один і той же день, 12 квітня, в пам'ять про перший політ людини в космос. 12 квітня 1961 року космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток" вперше в світі облетів орбіту Землі. Запуск був здійснений під керівництвом відомого українського конструктора, який народився в Житомирі, Сергія Корольова. Гагарін стартував з космодрому "Байконур" на кораблі "Восток-1" і пробув у космосі 108 хвилин.

12 квітня 1981 стартував перший пілотований політ за американською програмою "Шаттл".

Відео дня

Святкування Дня працівників ракетно-космічної галузі України було затверджено указом президента 13 березня 1997.

russian7.ru

Куди повести дітей в День космонавтики

Планетарій

У ці вихідні програму для дітей на честь свята підготував Київський планетарій. Крім програми у фойє та Зоряній кімнаті, гостей чекають інопланетяни з дискотекою та розіграш безкоштовних сертифікатів на відвідування планетарію. Крім того, кожен відвідувач отримає космічне передбачення. Нагадаємо, Київський планетарій знаходиться на вулиці Велика Васильківська 57/3.

Музей космонавтики

У державному політехнічному музеї при НТУУ КПІ ви зможете побувати в кабіні корабля «Восход», призначеного для транспортування космонавтів, побачити макет станції «Мір» та інші унікальні експонати. Більшість предметів представлено тільки в цьому музеї. Музей знаходиться на проспекті Перемоги, 37/6.

REUTERS

Сферичний кінотеатр

У кінотеатрі «Телепорт 360» будуть додаткові покази фільмів «Лючія, таємниця падаючих зірок», «Поляріс», «Кокомонг», «Фантом всесвіту», «Від Землі у Всесвіт». Через те, що кінотеатр оснащений великим купольним екраном, який охоплює всі 360 градусів, створюється відчуття перебування в картинці. Такий похід в кіно точно не залишить байдужими дітей і дорослих. Кінотеатр знаходиться на проспекті Академіка Глушкова, 1 (ВДНГ), павільйон №10.

Астрономічна обсерваторія КНУ ім. Т. Г. Шевченка

При університеті Шевченка в Києві є одна з найстаріших працюючих університетських обсерваторій в Україні. У будівлі також розташований музей астрономії, де вам в подробицях розкажуть про зірки та космонавтику, а також запропонують подивитися у телескоп на зірки. Також радимо потрапити на вечірню екскурсію, де можна спостерігати подвійні зірки, зоряні скупчення, туманності, а Марс - у вигляді невеликого диска буде видно протягом усього місяця. Обсерваторія знаходиться на вулиці Обсерваторна,3.

azovnew.ru

Головна астрономічна обсерваторія Національної академії наук України

В обсерваторії лектори розкажуть вам, що вже відкрито в області астрономії, а до чого українська і світова науки тільки йдуть. Крім того, ви дізнаєтеся про професійні секрети. Обсерваторія знаходиться за адресою вулиця Академіка Заболотного, 27.

Привітання з Днем космонавтики

Пусть путеводная звезда

Дорогу вашу освещает,

А в небе полная Луна

Удачу в жизни предвещает.

Пусть светит Солнце горячо,

Растопит лед и холод.

Пусть рядом верное плечо

Всегда придет на помощь.

Пусть все вселенные, галактики

Вам в жизни помогают.

С Днем авиации и космонавтики

От всего сердца поздравляем!

фото: duran-art.com

***

За окном мелькают дали,

Бесконечность, высота.

Космос, небо ближе стали

И приблизилась мечта.

Поздравляем со Всемирным

Космонавтики вас днем!

Новых светлых всем открытий.

Мы счастливо заживем.

Путешествий, достижений,

Встреч с друзьями во Вселенной!

***

Романтикам всем, кто небом болеет,

Кто в космосе ищет иные миры,

Желаю двенадцатого апреля

Не знать притяжения "черной дыры"!

Пусть небо взаимной любовью ответит,

И счатия синью всех вас одарит!

А звезды Вселенной мечтам вашим светят,

Ведя к покорению новых орбит!

Google images