27 березня російські силовики провели в Криму обшуки в будинках кримських татар / Фейсбук Антон Наумлюк

Таганрозький міський суд в Ростовській області Росії та Ленінський райсуд Ростова-на-Дону 13 травня продовжили запобіжний захід сімом фігурантам другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір", затриманим під час масових обшуків у окупованому Криму 27 березня.

Як повідомляє Крим.Реалії, Сейран Муртаза, Енвер Аметов, Меджіт Абдурахманов і Рустем Сейтхалілов, а також Різе Ізетов, Руслан Сулейманов і Шабан Умеров перебуватимуть у СІЗО до 15 серпня.

"Все було стандартно й шаблонно: набори чергових фраз про необхідність продовження запобіжного заходу та тримання в СІЗО через допит 15 свідків і проведення низки слідчих заходів. Єдине клопотання, яке було задоволено за цей процес, - допуск родичів на оприлюднення", - заявив адвокат Айдер Азаматов.

Відео дня

Він додав, що судове засідання у Таганрозі було закритим у зв'язку з тим, що на ньому оголошуватиметься інформація, що є таємницею слідства. Однак інші аналогічні засідання в Ростові-на-Дону проходили у відкритому режимі.

Читайте такожСуд у Росії продовжив арешт політв'язню з Криму Бекірову до 15 серпня

Засідання в Таганрозі проходило в закритому режимі з ініціативи прокурора Артура Ширяєва, активісти та родичі заарештованих не змогли потрапити до суду.

При цьому до будівлі суду доставили близько 30 співробітників російської поліції для посилення охорони всередині будинку та в залі засідання. Також, під час доставки ув’язнених на процес співробітники поліції попросили «аби уникнути неприємностей» розійтися всіх активістів, які підійшли до заднього входу до будівлі суду, щоб побачити заарештованих.

Представники російської ФСБ і прокуратури в суді Ростова-на-Дону наполягали на утримання обвинувачених під вартою в СІЗО. Вони заявили, що залишаючись на свободі, фігуранти справи "можуть сховатися від слідства і суду, погрожувати свідкам, знищити докази" або ж "продовжувати займатися протиправною діяльністю, посяганням на громадську безпеку". Доказів своїм побоюванням обвинувачення не надало.

Захист клопотав про будь-який інший запобіжний захід, не пов'язаний з утриманням у СІЗО, зокрема, про домашній арешт за місцем проживання.

Обвинувачений Шабан Умеров, виступаючи на суді, заявив, що вважає себе законослухняним громадянином, який нічого не порушував. Він зазначив, що має "проблеми з серцем, хребтом і легенями". Він додав, що вважає депортацією те, що його перевезли з Криму, віддалили на сотні кілометрів від того місця, де він проживає.

Інший обвинувачений Різе Ізетов сказав суду, що у нього немає бажання ховатися від російського слідства, і що його дружина лежить зараз у пологовому будинку, а в Криму знаходяться всі дорогі йому люди.

Як повідомляв УНІАН, 27 березня російські силовики провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність". Їх підозрюють в участі в діяльності забороненої в РФ організації "Хізб ут-Тахрір".

Окупанти затримали 20 осіб, затриманих вивезли до ФСБ в окупованому Сімферополі. Проти них порушено справи за ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації).

28 березня стало відомо, що в Ростові-на-Дону затримали ще трьох кримських татар, у будинках яких напередодні також проводили обшуки.

Підконтрольний Кремлю так званий "суд" у Сімферополі заарештував до 15 травня всіх 23 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 і 28 березня. 29 березня активістів вивезли в Росію.

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього й заявляють, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши до списку 15 об'єднань, названих "терористичними".