У Вселенському патріархаті заявили, що Філарет був не патріархом а митрополитом Київським / фото УНІАН

У Вселенському патріархаті наполягають на відсутності патріархату в Україні.

Заяву Філарета про збереження Київського патріархату співрозмовник BBC News Україна у Вселенському патріархаті назвав неправдивою.

"Одна брехня... Як казав Вселенський патріарх Варфоломій, патріарха в Києві немає, тому що патріарха ніколи не було. Філарет — колишній митрополит Київський", — прокоментував ситуацію співрозмовник видання.

Відео дня

Читайте також"Не він керує, а ним керують": Філарет стверджує, що за Епіфанієм хтось стоїть

Як повідомляв УНІАН, раніше Філарет заявив, що хоче зберегти УПЦ Київського патріархату, яка була однією із засновниць єдиної помісної Православної церкви України.

"Наше завдання – зберегти єдність Української православної церкви, зберегти Київський патріархат, але зберегти його тільки в Україні поки що, тому що ми отримали томос як Київська митрополія. Назовні ми сьогодні є визнана Вселенським патріархом Київська митрополія, але ми незадоволені цим, у нас в перспективі – утворення і визнання Київського патріархату – це у майбутньому. І Вселенський патріарх не відмовляється від цього", - заявив Філарет.

Читайте такожФіларет виступає за проведення помісного собору ПЦУ для внесення змін у статут церкви

За словами Філарета, відмова від Київського патріархату була умовою Вселенського патріархату для проведення об'єднавчого собору та отримання томосу. При цьому Філарет мав обрати архієрея, який очолить новостворену українську церкву.

За його словами, це питання неодноразово обговорювалось і з президентом України Петром Порошенком, і архієреями, і митрополитом Епіфанієм.

"Була досягнута домовленість, що предстоятелем буде митрополит Епіфаній, кандидатуру якого висунув патріарх Філарет, але керівництво церквою в Україні буде продовжувати патріарх. Предстоятель буде представляти церкву у православному світі, тому що УПЦ отримує статус митрополії, а також він буде допомагати патріарху в керуванні церквою, але керівництво церквою залишається за патріархом. Ця домовленість порушена і не виконується на ділі. Тому в церкві виникло розділення", - підкреслив патріарх.